Čaura nađena kod Đukanovića odgovara onima s mjesta ubistva Krunića

Nebojša Tomašević
Čaura nađena kod Đukanovića odgovara onima s mjesta ubistva Krunića

BANjALUKA - Puščane čaure na mjestu ubistva banjalučkog biznismena Slaviše Krunića (48) i njegovog pratioca Žarka Pavlovića (38) u Glamočanima kod Laktaša identične su onoj nađenoj u dvorištu kuće Benedija Đukanovića (53), utvrđeno je vještačenjem koje je uradio balističar Saša Jojić.

Prema vještaku, sve čaure potiču od hitaca ispaljenih iz istih automatskih pušaka koje su, kako navodi optužnica, korišćene pri izvršenju zločina.

U ovom slučaju optuženi su još Emilio Baldo (53) i nekadašnji radnik “Sektor sekjuritija” Rodoljub Gajić. Sve ih, osim za ubistvo, terete i za pokušaj ubistva Krunićevog vozača Gorana Ilića koga su ranili. U zločinu je učestvovao i Željko Kovačević koji je ubijen u razmjeni vatre.

Jojić je u banjalučkom Okružnom sudu kazao da je, osim čaura, vještačio dvije automatske puške, kao i pištolj “glok 17” i ostatke zrna. Pojasnio je da su obje puške bile naštimane na rafalnu paljbu i prljave od blata, ali su bile ispravne kao i pištolj.

- Vještačenjem čaura s mjesta ubistva i one pronađene u dvorištu Đukanovića utvrđeno je da su ispaljene iz pušaka kalibra 7,62 milimetra koje je tužilaštvo dostavilo i koje su vezane za događaj od 22. aprila prošle godine. Utvrdio sam da je 20 čaura ispaljeno iz jedne, a 17 iz druge, kao i ona nađena u dvorištu kuće Đukanovića. Dostavljeno je i 14 pištoljskih čaura devet milimetara za koje sam utvrdio da su ispaljene iz “gloka 17” - rekao je Jojić.

Utvrdio je i da dijelovi košuljica puščanih zrna izvađenih iz tijela Krunića i Pavlovića, kao i onih iz nogu Ilića odgovaraju mecima ispaljenim iz pušaka koje je vještačio.

Vještak specijalista sudske medicine Milan Srdić obdukcijom tijela Krunića i Pavlovića utvrdio je da su zadobili “apsolutno smrtonosne povrede” i da im nije bilo spasa. Oba su, kako je rekao, pogođena hicima iz vatrenog oružja.

- Krunić je nakon što je pogođen hicima živio još oko tri do pet minuta, a Pavlović 15 minuta. Krunić je pogođen više puta u glavu i hici su mu razorili lobanju i mozak. Pavlović je imao smrtonosne povrede u predjelu grudi i vrata. Oba su pogođena s desne strane tijela - pojasnio je Srdić.

Krunić i Pavlović ubijeni su lani 22. aprila u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima kod Laktaša. Tada je ranjen Ilić, a u razmjeni vatre ubijen je jedan od napadača Željko Kovačević.

Đukanovića i Baldu terete da su sa Kovačevićem organizovali i pripremili zločin. Gajića, Krunićevog radnika i člana ličnog obezbjeđenja njegove supruge i djece, terete za pomaganje u ubistvu jer je Kovačeviću odao informacije o kretanju svog gazde i obezbjeđenju u zamjenu za oprost duga.

Ubistvo su, stoji u optužnici, izvršili Đukanović i Kovačević koji su iz automatskih pušaka ispalili najmanje 36 hitaca na Krunićev džip. Baldo je dojavio kada je vozilo krenulo u zasjedu.

RUKAVICE

Ubijeni Željko Kovačević nosio je rukavice na kojima se ne mogu otkriti tragovi baruta, kazao je sudski vještak Željko Popović.

- Rukavice su od materijala koji na hemijske agense za utvrđivanje prisustva baruta reaguje isto kao i sam barut pa je nemoguće uraditi vještačenje. Nisam mogao da se odredim o udaljenosti sa koje je pogođen Kovačević jer su njegova odjeća, donji dio trenerke i donji veš bili natopljeni tečnošću nalik na krv. Na njegovoj jakni, prednjem i zadnjem dijelu i desnom rukavu, kao i na patikama pronađeni su tragovi barutnih čestica - kazao je Popović.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana