Buran nastavak suđenja profesoru Veljku Đukiću, optuženom za primanje mita: Promijenila izjavu, pa izazvala zbrku

Nebojša Tomašević
Buran nastavak suđenja profesoru Veljku Đukiću, optuženom za primanje mita: Promijenila izjavu, pa izazvala zbrku

BANjALUKA - Suđenje bivšem profesoru Univerziteta “Apeiron” Veljku Đukiću, koji je optužen za primanje mita od studenata da bi im dao prolazne ocjene, u banjalučkom Okružnom sudu pretvorilo se u burnu raspravu između odbrane, tužilaštva i suda, kada je nekadašnja studentkinja Edina Smajlović promijenila raniju izjavu i rekla da joj optuženi nije tražio novac.

- Nisam više sigurna kako je bilo, ne bih da na nekoga upirem prstom. Pričali smo i on nije rekao da se mora dati novac,  već naučiti. Bilo je priča da je uzimao mito, ali se ne sjećam - kazala je Smajlovićeva.

Tužilac Dragica Glušac je burno reagovala i istakla da je ona drugačije pričala u istrazi, te da je i na Univerzitetu pričala drugačije kod dekana Fakulteta zdravstvenih nauka Ljiljane Stojanović Bijelić. Smajlovićeva je istakla da se ne sjeća šta je izjavila, te potvrdila da je pričala sa dekanom. Na to je reagovao predsjednik sudskog vijeća sudija Dragan Uletilović, te svjedoku rekao da se uozbilji i upitao kako je moguće da se ničeg ne sjeća. Zatim je tužilac Glušac pročitala izjavu koju je Smajlovićeva dala u istrazi i u kojoj je optužila profesora da je tražio mito.

Svjedok je potvrdila da je to njena izjava, ali da nije tačno da je tražen novac i da misli da je možda shvatila da je profesor rukom gestikulirao da treba dati novac. Sudija Uletilović je ponovo upitao zašto mijenja izjavu i šta je sada tačno.

Smajlovićeva je odgovorila da nije sigurna kako je bilo, te da je tačna izjava koju je kazala na sudu. Sudija je upitao da je li profesor rukom pokazivao da traži novac i ona mu je odgovorila da jeste, ali je dodala da nije sigurna i da je možda pogrešno shvatila gestikulaciju. Sudija je kazao: “Pa je li moguće da je ranija izjava tačnija?” Na to je burno reagovao Đukićev advokat Dragan Tolimir, koji je istakao da  je to pritisak na svjedoka jer ga šest puta pitaju isto. On je više puta prigovarao na način ispitivanja svjedoka, ali su mu prigovori odbijani.

- Ovo je sumrak prava i nezakonit način rada. Svjedok je jasno rekao da nije tražen novac. Ovo je zastrašujuće ubjeđivanje da svjedok prihvati izjavu koju zahtijeva tužilac - rekao je Tolimir.

Tužilaštvo je saslušanjem pomenutog svjedoka završilo  dokazni postupak planiran optužnicom. Odbrana je najavila saslušanje Đukića i materijalne dokaze.

Optužnica

Veljka Đukića optužnica tereti da je od 2016. do 2018. godine od više studenata tražio i uzeo novac i poklone kako bi im dao prolaznu ocjenu na ispitu. Navodi se da je od studenta Stefana Tutnjevića tražio i uzeo 200 KM, a od studentkinja Ane Gušavac i Dajane Škorić tražio je da mu kupe telefon kako bi ih pustio na ispitu. Dodaje se da je od studentkinje Edine Smajlović tražio da mu za dva ispita da po 400 KM kako bi je pustio da položi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana