Britanski patolog o misterioznoj smrti Mostarke Lane Bijedić: Povrede ukazuju da djevojka nije ubijena

Nebojša Tomašević
Britanski patolog o misterioznoj smrti Mostarke Lane Bijedić: Povrede ukazuju da djevojka nije ubijena

MOSTAR - Istraga o tragičnoj i misterioznoj smrti Lane Bijedić (19) iz Mostara, koja traje već 13 mjeseci, u posljednje vrijeme okrenuta je mogućnosti da djevojka možda nije ubijena nego da se radi o nesrećnom slučaju ili samoubistvu, saznaje "Glas Srpske".

Nezvanično saznajemo da je britanski patolog iz Glazgova Džon Klark ukazao da povrede Bijedićeve možda nisu nastale prilikom napada druge osobe.

- On je ukazao da su takve povrede karakteristične za one koje nastaju pri padu s velike visine, kada tijelo udari o podlogu. Ipak, potrebno je sprovesti dodatnu istragu i vještačenja kako bi se to potvrdilo i kako bismo saznali kako je djevojka završila u rijeci Studenčici kod Ljubuškog, da li je sama pala, skočila ili ju je neko tu bacio - kazao je izvor blizak istrazi.

Patolog Klark je forenzički vještak sa Univerziteta u Glazgovu i njega je za istragu ovog slučaja angažovalo Tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona.

- Tužilaštvo je izdalo naredbu da vještak Klark sačini mišljenje i stručni nalaz o načinu nastanka povreda na tijelu stradale djevojke, a na osnovu obdukcijskog nalaza. On to još nije završio, tako da ne možemo iznositi detalje - kazao je tužilac Josip Aničić.

Istakao je da vještak svakako neće iznositi kvalifikaciju krivičnog djela u ovom slučaju. Aničić nije mogao da kaže koje istražne radnje će biti preduzete nakon što vještak Klark dostavi svoj nalaz i mišljenje, a potvrdio je da se još čekaju rezultati vještaka psihologa. Taj nalaz, saznajemo, biće sačinjen, između ostalog, i na osnovu Laninih bilježaka ispisanih na engleskom jeziku u nekoliko notesa.

Bijedićevu je mrtvu pronašao ribar 6. oktobra prošle godine u rijeci Studenčici kod Ljubuškog. Obdukcija, koju je uradio Dražen Damjanjuk, pokazala je da je djevojka bila "udarana, davljena, te bačena u rijeku".

Dosadašnja istraga je pokazala da je Bijedićeva kobnog dana pješačila šest kilometara od benzinske pumpe "Gasprom" u Čapljini do kružnog toka kod Zvirovića. Postoje indicije da se iz Mostara do Čapljine dovezla autobusom, jer je utvrđeno da je kupila kartu za tu liniju. Tokom istrage ovog slučaja saslušano je 150 svjedoka i sprovedena brojna vještačenja, ali ništa nije doprinijelo razrješenju ovog misterioznog slučaja.

 Telefon i auta

Istražioci su u telefonu ubijene Lane Bijedić iz Mostara pronašli fotografiju mjesta na kojem je pronađeno njeno beživotno tijelo 6. septembra u rijeci Studenčici kod Ljubuškog. Telefon ubijene djevojke pregledali su IT stručnjaci iz Njemačke, koji su uspjeli da ga otključaju. U okviru istrage policija je pronašla dva automobila za koja se sumnja da su prošla pored Bijedićeve na dan kada je posljednji put viđena živa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana