Brčaku pet godina zatvora zbog utaje 300 hiljada KM poreza

GS
Brčaku pet godina zatvora zbog utaje 300 hiljada KM poreza

BRČKO - Jugoslav Ilić (41) iz Brčkog osuđen je na pet godina zatvora zbog utaje poreza u iznosu većem od 300 hiljada maraka.

Ilića je na pet godina zatvora osudio Osnovni sud u Brčkom, a kako je navedeno u optužnici, zbog činjenice da je za četiri godine utajio porez na dohodak.

- Tužilaštvo Brčko distrikta optužilo je Ilića da je kao fizička osoba od 2009. do 2012. godine izbjegao plaćanje poreza na dohodak ostvaren neposredno iz inostranstva. Njega terete da nije sačinio i podnio godišnju poresku prijavu Poreskoj upravi distrikta, niti je po rješenju tog organa dostavio dokaz da je takvu prijavu podnio u inostranstvu. Stoga je optužen za utaju više od 300 hiljada KM poreza na iznos dohotka, koji je za četiri godine iznosio više od dva miliona švajcarskih franaka i 200 hiljada evra – naveli su u tužilaštvu.

Optužnicu protiv Ilića za poresku utaje tužilaštvo je dostavilo sudu, koji ga je i osudio, a osim pet godina zatvora izrečena mu je i mjera prema kojoj je u budžet distrikta dužan uplatiti utajeni iznos poreza od 318.310,84 KM.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba Apelacionom sudu Brčko distrikta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana