Branislavu Petroviću četiri godine zatvora za zloupotrebu položaja

Srna
Branislavu Petroviću četiri godine zatvora za zloupotrebu položaja

SARAJEVO - Vrhovni sud Federacije BiH /FBiH/ proglasio je krivim i prvostepenom presudom osudio na četiri godine zatvora Branislava Petrovića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje službene isprave, u vezi sa pružanjem marketinških usluga sarajevskom gradskom prevozniku GRAS, saopšteno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Petrović se tereti da je zajedno sa preminulim Ibrahimom Jusufranićem od 2002. do 2016. godine zloupotrijebio svoja ovlaštenja koja je dobio od Jusufranića.

On je kao predsjednik Komisije koja je imala zadatak da provede postupak pružanja marketinških usluga za GRAS, dezavuisao Upravni odbor GRAS-a tako što je krivotvorio i izvještaj i zaključak da je najpovoljniji ponuđač po raspisanom tenderu firma "Helner i Mor" iz Hamburga sa podružnicom u Sarajevu, iako to nije bila.

Takve krivotvorene podatke Upravni odbor GRAS-a je usvojio, smatrajući da je riječ o istinitim.

Budući da je optuženi Petrović bio neformalni direktor firme "Helner i Mor", nezakonito joj je pribavio dobit od reklama od 60 odsto, a 40 odsto GRAS-u.

Istovremeno je optuženi, obavljajući dužnost šefa marketinga GRAS-a, bez odobrenja direktora, zaključivao ugovore o iznajmljivanju i prodaji reklamnih površina sa firmom "Helner i Mor", dajući im popuste, te u konačnici i omogućio nezakonitu korist firmi od 55.750 KM.

Takođe se tereti da je polovinom 2006.godine u prostorijama firme "Helner i Mor", a kako bi prikrio ove radnje, naknadno uputio dopise GRAS-u za odobravanje popusta radi stvaranja privida i zablude nadležnih organa da je GRAS izvršio naplate u skladu sa prethodno odobrenim popustima na cijene propisane važećim cjenovnicima.

Kantonalni sud u Sarajevu dva puta je donio odbijajuću presudu u ovom predmetu, smatrajući da se radi o već presuđenoj stvari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana