Bračni par optužen da je prevarom zaradio skoro milion KM, novac trošili i na video igrice

GS
Bračni par optužen da je prevarom zaradio skoro milion KM, novac trošili i na video igrice

ZENICA - Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Mustafe i Zehre Alajmović, koje zeničko Tužilaštvo tereti za krivična djela prevara i pranje novca, kao i produženo krivično djelo poreska utaja.

Prema optužnci, oni su od  1. januara 2015.  do 14. decembra 2021. godine u Brezi, zajednički i u dogovoru, kao fizička lica i supružnici, s ciljem da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist, doveli lažnim prikazivanjem činjenica veliki broj fizičkih i pravnih lica u zabludu i držali ih u zabludi.

-Veliki broj fizičkih i pravnih lica je uplatio određena novčana sredstva na njihove devizne i transakcijske račune, kao i na njihove PayPal račune, nakon što su Alajmovići putem društvenih mreža i svojih "Fejsbuk" aplikacija na njihovo ime, te "Fejsbuk" profila „Ko nema neka uzme, halal je“ i ostalih elektronskih medija pozivali da  na novčane uplate na ime humanitarne pomoći i donacija prvenstveno za liječenje Alajmović Zehre, te stipendija, zekata, kurbana i drugo - navodi se u optužnici.

 Kako ih optužnica tereti, umjesto na liječenje Zehre Alajmović, novac su trošili u druge svrhe.

-U stvarnosti prikupljana novčana sredstva trošili su u druge svrhe tako što su veće količine potrošili za privatne svrhe podizanjem novca na bankomatima, kartičnim plaćanjem u raznim marketima široke potrošnje na području BiH, zatim specijalizovanim prodavnicama tehničke robe, obuće, odjeće, benzinskim pumpama, naknade za onlajn video igrice, popravak svog vozila, kao i druge utroške, umjesto za liječenje Zehre Alajmović za koju su prvenstveno tražili novčanu pomoć", dodaje se.

Kako piše u optužnici, skrivali su ove činjenice od ljudi od kojih su tražili humanitarnu pomoć i od javnosti i time ih dovodili i držali u zabludi. Navodi se to da su znali da je taj novac pribavljen vršenjem krivičnog djela prevare.

U optužnici piše da su prevarom ukupno pridobili novčanu korist  od 948 hiljada KM.

-Od tog novca su na liječenje Zehre Alajmović i to y Hrvatskoj, utrošili  6.383,05 KM, dok su ostatak novca prisvojili za sebe i utrošili za svoju korist i na opisani način, čega su bili svjesni što su i htjeli, pa su time pribavili za sebe protivpravnu imovinsku korist u ukupnom novčanom iznosu od 941.900,86 KM - navodi se u optužnici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana