Bivši šef u Fondu za zaštitu životne sredine optužen da je tražio 120.000 KM mita

Jasmina Salopek
Bivši šef u Fondu za zaštitu životne sredine optužen da je tražio 120.000 KM mita

BANjALUKA - Bivši šef u Fondu za zaštitu životne sredine Republike Srpske Nebojša Lukić optužen je da je tražio ukupno 120.000, a uzeo 75.000 KM mita od privrednika iz Bijeljine za dodjelu sredstava za sufinansiranje projekata na javnom konkursu, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Optužnicu protiv njega podiglo je Republičko tužilaštvo, a potvrdio Okružni sud u Banjaluci. Osim njega optuženi su Radomir Milanović i Miroslav Milanović, vlasnik i suvlasnik firmi "Eko Radeks" Bijeljina i "Milanović transport" Bijeljina. Lukića terete za primanje mita i trgovinu uticajem, a Milanoviće za davanje mita i trgovinu uticajem.

Prema optužnici, Lukić je pomenutu dvojicu Bijeljinaca upoznao sa pravom prijave na Javni konkrus za dodjeljivanje sredstava za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti zaštite životne sredine, a nakon toga im tražio mito.

- On je od njih zauzvrat tražio da nakon što njihove firme prođu na konkursu za dodjelu novca za sufinansiranje njemu predaju pola dobijenog iznosa kao i dodatnih 5.000 KM. Oni su pristali pa je tako Lukić nezakonito zaradio 75.000 KM - navodi se između ostalog  optužnici.

Osim toga Lukić, Radomir i  Miroslav Milanović optuženi su da su tokom jula prošle godine tražili mito od treće osobe koja je vlasnik firme i korisnik sredstava Fonda.

- Oni su  u više navrata zahtijevali da im preda 45.000 KM, od čega je Radomir Milanović primio oko 10.000 KM, nakon čega su ga uhapsili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Optužnicom je predloženo da se Lukiću izrekne i mjera bezbjednosti zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti.

Lukić je  bio zaposlen u Fondu na mjestu rukovodioca sektora za implementaciju projekata, a radni odnos je prekinuo sporazumnim raskidom 28. juna prošle godine zbog prelaska na drugo radno mjesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana