Bivši Pink Panteri pred sudom zbog sedam tona kokaina

GS
Foto: Kurir

Pripremno ročište pred početak suđenja optuženim pripadnicima Balkanskog kartela koji je optužen za šverc sedam tona kokaina, danas je nastavljeno u Specijalnom sudu u Beogradu, a Javno tužilaštvo za organizovani kriminal dostavilo je nove dokaze.

Tužilaštvo je dostavilo nove dokaze, za koje predlaže da budu izvedeni tokom suđenja, pa su advokati odbrane zatražili dodatno vrijeme da se upoznaju s njima i izjasne. Nastavak pripremnog ročišta zakazan je za 2. i 3. septembar - kaže izvor Kurira.

Podsjetimo, pripremno ročište zatvoreno je za javnost i na njemu je trebalo da tužilaštvo i odbrana predlože dokaze koji će biti izvođeni tokom sudskog postupka.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal, kako je Kurir pisao, optužnicom je obuhvatilo Miroslava Starčevića, Mladena Lazarevića, Radisava Radovića, Ljubišu Lindo, Milovana Zdravkovića, Zorana Jakšića, Vladana Soldo, Miloša Radosavljevića, Gligorija Peljevića, Petra Miloševića, Mirka Pavlovića, Miloša Jovanovića, Aleksandra Ilića, Dragana Đorđevića, Milana Mitića, Dragana Nikolića, Ivana Cvetkovića, Marka Radovanovića, Nikolu Đorđevića i Denica Mihajlovića, jer postoji "opravdana sumnja da su izvršili krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija".

Na optužnici se nalazi ukupno 20 osumnjičenih od kojih je 14 uhapšeno, a njih šestorica se nalaze u bjekstvu, za njima se intenzivno traga, a sudi im se u odsustvu.

Optužnicom su obuhvaćene tri velike zapljene od ukupno sedam tona kokaina.

Najveća količina je zaplijenjena na Arubi u februaru 2020. godine, a pripreme su započete u decembru 2019. godine, kada je presretnut brod „Aresa“ i tom prilikom je pronađeno i zaplijenjeno 4,5 tone kokaina. Sljedeća zapljena u količini od 1.200 kilograma kokaina uslijedila je u junu 2020. godine u Belgiji, dok je u avgustu 2020. godine u Roterdamu - Kraljevina Holandija zaplijenjeno preostalih 742 kilograma kokaina - navodi se u saopštenju ovog tužilaštva.
Kao organizatori ove kriminalne grupe označeni su Miroslav Starčević i Mladen Lazarević zvani Mladenče čije je ime pominjano i na suđenju klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Lazarević je, podsjetimo, bio pripadnik grupe pljačkaša Pink Panter i kum Milana Ljepoje, kog su prema optužnici pripadnici Belivukovog klana ubili u kući strave u Ritopeku.

Svjedok saradnik i nekadašnji pripadnik Belivukovog klana, Srđan Lalić, tokom suđenja je ispričao da su pripadnici kriminalne grupe pripremali i ubistvo Lazarevića, jer su vjerovali da je imao veze sa pokušajem likvidacije vođe kavačkog klana Radoja Zvicera u Ukrajini, ali da su odustali kada su saznali da te informacije nisu bile tačne.

Optužnicom je obuhvaćen i jedan od najpoznatijih narko-bosova Zoran Jakšić, koji u Peruu služi kaznu od 25 godina zatvora zbog šverca 800 kilograma kokaina.

Jakšić je javnosti poznat kao "čovjek sa 1000 lica", pošto je policija utvrdila da je kada je uhapšen u julu 2016. imao čak 40 lažnih identiteta.

O kome se radi utvrđeno je tek pomoću otisaka prstiju i bioloških tragova - podsjeća izvor.
Optuženi Dragan Đorđević, zvani Gaga, navodno je takođe bio uhapšen poslije spektakularne pljačke "Pink Pantera" u Dubaiju 2008. godine za koju se vjeruje da je organizovao pokojni Milan Ljepoja.

Pripadnik ovog kartela je i Gligorije Peljević (73) inače hapšen i 2015. u Madridu kada je zaplijenjeno 3,5 tone kokaina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana