Bivši direktor KPZ-a Sarajevo i komandir zatvorske straže optuženi za nazakonito unapređenje stražara

Jasmina Salopek
Foto: Kliks

SARAJEVO - Bivši direktor Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) u Sarajevu Amer Sofrić i bivši komandir zatvorske straže Edib Termiz optuženi su za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

U optužnici stoji da Softića i Termiz terete da su od marta 2016. do maja 2017. godine kao saivršioci u svojstvu službenih osoba vršili nezakonito činovanje zatvorske policije.

- Edib Termiz je vršeći dužnost komandira zatvorske straže po ovlašćenju direktora Amera Softića, podnosio prijedloge za unapređenje zatvorskih stražara, nakon čega je optuženi Softić, znajući da predloženi kandidati ne ispunjavaju uslove, donio i potpisao šest rješenja o njihovom unapređenju u viši čin - navodi se u optužnici.

U optužnici još stoji da su njih dvojica na taj način nezakonito dodijelili više činove i šestorici zatvorskih stražara omogućili korist.

Softiće tereti i za unapređenje Termiza takođe suprotno uredbi o oznaci i znački, uniformi, službenim zvanjima i oznakama zatvorske policije – straže.

Postupajući tužilac je u optužnici predložio sudu zabranu vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije optuženima u trajanju od dvije godine računajući od dana pravosnažnosti presude.

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 26 svjedoka i izvođenje više od 50 materijalnih dokaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana