Bijeljinsko tužilaštvo upozorava: Zbog stava suda optuženi pedofil izlazi na slobodu

N.T.
Bijeljinsko tužilaštvo upozorava: Zbog stava suda optuženi pedofil izlazi na slobodu

BIJELjINA - Bokserski trener iz Bijeljine, Milenko Tomić, kojem se sudi zbog obljube četrnaestogodišnjakinje koju je trenirao, uskoro bi se po sili zakona mogao naći na slobodi jer Okružni sud u Bijeljini ni skoro nakon dvije godine od početka suđenja nije okončalo proces, upozorilo je Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini.

Kako navode po njihovom prijedlogu optuženom je 3. februara 2022. godine sud odredio pritvor koji pritvor može trajati do izricanja presude, a najduže dvije godine računajući od dana potvrđivanja optužnice, to jeste od dana 1. februara 2022. godine. Istakli su da je optužnica podignuta 31. januara 2022. godine nakon tri mjeseca istrage te je potvrđena 3. februara te godine.

- Glavni pretres u ovom predmetu započeo je 5. aprila 2022. godine do sada održano je 28 glavnih pretresa. Postupajući tužilac u ovom predmetu se protivio izvođenju pojedinih dokaza odbrane pozivajući se na odredbu člana 254. stav 2. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, koja propisuje da je "dužnost sudije odnosno predsjednika vijeća da se brine za svestrano pretresanje predmeta i otklanjanju svega što odugovlači postupak, a ne doprinosi razjašnjenju stvari- navedeno je u saopštenju tužilaštva.

Dodali su da i pored činjenice što se  postupajući tužilac protivio izvođenju nepotrebnih dokaza odbrane i na svakom glavnom pretresu isticao je prigovor  sa obrazloženjem da bi njihovim izvođenjem vodilo odugovlačenju postupka, ali to predsjednik vijeća nije o uvažio.

Kako tvrde, na ovaj način, dodaju, sudsko vijeće postupilo je u suprotnosti sa članom 13. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, odnosno pravo na suđenje bez odgađanja.

- Sud je dužan da postupak sprovede bez odugovlačenja i onemogući svaku zloupotrebu prava koja pripadaju licima koja učestvuju u postupku. Takođe, članom 190. Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku je propisano da je krivični postupak za djela iz člana 184. navedenog zakona hitan, a odnosi se na krivična djela kojim su oštećena djeca, a što je u konkretnom predmetu slučaj- navedeno je u saopštenju  Tužilaštvo.

Naveli su da je tužilaštvo naročito ukazalo  nepotrebnim izvođenje dokaza po prijedlogu odbrane optuženog Tomića, a koji se odnosi na vještačenje "seksualnog maštanja i fantazija optuženog".

- To je suprotno Zakonu o krivičnom postupku Republike Srpske, jer je izvođenje dokaza suvišno, te ne doprinosi razjašnjenju stvari, a Tužilaštvo je već izvelo sve dokaze koji se odnose na utvrđivanje krivične odgovornosti optuženog. Ovakvo postupanje ostavlja prostora za sumnje, a naročito što je sud omogućio odlaganje nastavka glavnog pretresa i zbog zdravstvenih razloga optuženog, što po ocjeni postupajućeg tužioca nisu bili razlozi za odlaganje-navode iz Tužilaštva.

Smatraju da iz svega navedenog proizilazi da je ovakvo postupanje sudećeg vijeća u suprotnosti sa Zakonom o krivičnom postupku RS, Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, kao i odredbama Konvencije o pravima djeteta i odredbama Konvencije Savjeta Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualne zloupotrebe.

- Kako sa današnjim danom glavni pretres nije okončan nego je prekinut zbog zahtjeva branioca za izuzeće dva člana vijeća, smatramo za potrebnim da ovim upoznamo javnost jer ukoliko ne bude glavni pretres okončan i obzirom Zakon o krivičnom postupku RS, koji propisuje da ako za vrijeme od dvije godine ne bude izrečena prvostepena presuda, pritvor će se ukinuti i optuženi pustiti na slobodu, po sili zakona, a što bi značilo da će se optuženi Tomić pustiti na slobodu 1. februara 2024.-kažu iz Tužilaštva.

Puštanjem na slobodu optuženog Tomića po sili zakona, kako dodaju, postupajućem tužiocu bi bilo onemogućeno da predloži produženje pritvora nakon izrečene presude, a što će po stavu Tužilaštva, uznemiriti djevojčicu i uticati na njen dalji psihički razvoj, kao i njene roditelje koji su sve vrijeme prisustvovali glavnom pretresu i u konačnici javnost, koja je putem medija upoznata o ovom predmetu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana