Beba u Mostaru preminula od jakog kašlja

Srna
Foto: N1

MOSTAR - Dvoipomjesečna beba preminula je u Mostaru od velikog kašlja, potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-nerevanskog kantona.

Iz Zavoda su naveli da je u Univerzitetskoj kliničkoj bolnici Mostar početkom mjeseca kod dvoipomjesečne bebe zabilježen slučaj zarazne bolesti velikog kašlja, ali da je dijete, i pored preduzetih mjera, preminulo 8. oktobra. 

Direktor kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo Eniz Čolaković rekao je novinarima da je dijete imalo i druge zdravstvene probleme. 

"Nije bilo vakcinisano, da li zbog tih bolesti ili ne, ali to je period kad se prva doza za hripavac daje, u drugome mjesecu", rekao je Čolaković. 

Veliki kašalj ili hripavac je izuzetno zarazna bakterijska infekcija disajnih puteva, a najbolja prevencija je redovno vakcinisanje djece. 

Prenosi se kapljičnim putem, a prvi simptomi javljaju se nakon sedam dana i slični su prehladi. Ljekari kažu da su najugoženija mala djeca koja nisu potpuno razvila imunitet i nisu vakcinisana. 

Posljedni put veliki kašalj je na području Federacije BiH zabilježen 2018. godine, kada su 93 osobe bile zaražene. 

Iz Zavoda apeluju da se djeca redovno vakcinišu kako bi se spriječila pojava i širenje zaraznih bolesti. 

Nadležni kažu da nema mjesta širenju panike, ali pozivaju na vakcinaciju. U Hrvatskoj ima čak i epidemije velikog kašlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana