Banjalučki sud: Simić se mora svaka tri dana javljati policiji

GS
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Marko Simić (30) iz Banjaluke, sin Dragana Simića, savjetnika direktora Policije RS, koji je uhapšen u akciji "Nišan 3", te osumnjičen da je u prtljažnjiku automobila držao oko 5,5 kg marihuane, pušten je na slobodu, ali su mu izrečene mjere zabrane, pa se tako svaka tri dana mora javljati policiji, potvrđeno je iz Osnovnog suda u Banjaluci.

Podsjetimo, prema objavljenim saznanjima, Marko Simić je tokom saslušanja u tužilaštvu imao izabranog branioca, a u međuvremenu je od njega odustao, te je zatražio da ga zastupa branilac po službenoj dužnosti.

Sud mu je kao branioca po službenoj dužnosti postavio advokata iz Banjaluke Branislava Cvijanovića, koji se nije pojavio na ročištu za pritvor, jer su advokati po službenoj dužnosti u štrajku, tako da je Simiću ovo dobro došlo - da se nađe na slobodi, jer se ročišta bez advokata ne mogu održavati.

Iz Osnovnog suda u Banjaluci su rekli da je sudija za prethodni postupak ovog suda, postupajući po prijedlogu za određivanje pritvora Okružnog tužilaštva u Banjaluci, zakazao ročište za izjašnjenje osumnjičenog o prijedlogu za određivanje pritvora, pišu Nezavisne.

"Na ročište nije pristupio branilac postavljen po službenoj dužnosti, koji je obavijestio sud da ne može prihvatiti obavezu pružanja odbrane branioca postavljenog po službenoj dužnosti zbog Odluke o organizovanju protesta sa obustavom rada advokata donesene od strane Skupštine Advokatske komore Republike Srpske na sjednici održanoj dana 24. aprila 2024. godine", rekli su iz Osnovnog suda u Banjaluci.

Kako dodaju, Zakonom je propisana obavezna odbrana osumnjičenom prilikom izjašnjenja o prijedlogu za određivanje pritvora, tako da Sud nije imao procesne pretpostavke da o tome odlučuje.

Nakon te konstatacije Suda, dodaje se u saopštenju, postupajući tužilac je predložio da se izreknu mjere zabrane.

"Sud je razmatrajući prijedlog za izricanje mjera zabrane, našao da je prijedlog osnovan, te izrekao mjere zabrane napuštanja boravišta i to grada Banjaluke uz privremeno oduzimanje putnih isprava (pasoša) i zabranu izdavanja novih putnih isprava, te zabrane korištenja putnih isprava i lične karte za prelazak državne granice, te se uspostavlja obaveza za osumnjičenog M.S. da se svaka tri dana javlja Policijskoj stanici Banjaluka - Centar", rečeno je iz Osnovnog suda u Banjaluci.

Izrečene mjere zabrane se, kako su dodali, primjenjuju od dana donošenja ovog rješenja, te mogu trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravnosnažnosti presude, odnosno do upućivanja na izdržavanje kazne, u slučaju izricanja kazne zatvora.

"Osumnjičeni je upozoren da se protiv njega može odrediti pritvor, ako prekrši obaveze iz izrečenih mjera. Izrečene mjere zabrane izvršiće ovlašćeni policijski organ Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policijska uprava Banjaluka, i Glavni centar za obradu podataka (CIPS), od kojih sud može zatražiti izvještaj o izvršenju mjera i naložiti provjeru izvršenja mjera", naveli su iz Osnovnog suda u Banjaluci.

Kako dodaju, ukoliko osumnjičeni ne bude ispunjavao obaveze zabrana, organ koji izvršava mjere zabrane će o tome obavijestiti sud, a sud mu može izreći dodatne mjere zabrane ili odrediti pritvor.

 Zašto su novinarima zatvorili vrata?

Iz Osnovnog suda u Banjaluci su danas pokušali da objasne zašto novinarima nije dozvoljeno da prisustvuju ovom ročištu.

"Skrećemo pažnju da u ovoj fazi krivičnog postupka tužilačkom istragom rukovodi isključivo tužilac, pa je on jedini ovlašten da odluči koje se informacije mogu predočiti javnosti, a da to neće naškoditi istrazi. Zbog toga sudija za prethodni postupak neće davati informacije o radnjama koje je preduzeo u toku istrage po zahtjevu tužioca", naveli su iz Osnovnog suda u Banjaluci.

Kako dodaju, prema odredbi člana 256. stav 3. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, u sudnici je zabranjeno filmsko i televizijsko snimanje, ali da to predsjednik suda može izuzetno dozvoliti na glavnom pretresu.

Ako je, kako kažu, snimanje dozvoljeno sudija odnosno predsjednik vijeća može na glavnom pretresu, iz opravdanih razloga, odlučiti da se pojedini dijelovi glavnog pretresa ne snimaju.

Povezana vijest

Sin savjetnika direktora Policije Srpske na slobodi

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana