Banjalučka policija tokom vikenda „ulovila” 329 pijanih vozača

Nebojša Tomašević
Banjalučka policija tokom vikenda „ulovila” 329 pijanih vozača

BANjALUKA - Banjalučka policija tokom proteklog vikenda iz saobraćaja je isključila 329 pijanih vozača, a kod jednog je utvrđeno čak oko 3,35 promila alkohola u organizmu.

Iz Policijske uprave Banjaluka saopšteno je da su proteklog vikenda realizovali  republičku akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju s ciljem povećana bezbjednosti.

- Zbog utvrđene nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu sankcionisali 329 vozača, koliko ih je i isključeno iz saobraćaja. Od ukupnog broja sankcionisanih, 38 vozača je privedeno i zadržano u službenim prostorijama do istrežnjenja zbog koncentracije alkohola u organizmu preko 1,5 g/kg, kao i pet vozača koji su odbili da se podvrgnu ispitivanju na prisustvo alkohola u organizmu. Takođe, kod jednog vozača utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu 3,35 g/kg-navodi se u policijskom saopštenju.

Zbog alkohola prijedorska policija je u dane vikenda iz saobraćaja isključila 99 učesnika u saobraćaju, a 18 vozača i dva pješaka su zadržana do otriježnjenja.

- Tokom trajanja akcije u periodu od 24. do 26. februara ukupno je sankcionisano 99 učesnika u saobraćaju, od čega 77  u okviru akcije. Zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu sankcionisano je 75 vozača, jedan vozač je odbio da se podvrgne ispitivanju na prisustvo alkohola, a jedan vozač zbog utvrđenog prisustva opojnih droga u organizmu. Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola u količini preko 1,5 g/kg lišenjem slobode zadržano je 16 vozača, jedan vozač koji je odbio da se podvrgne ispitivanju na prisustvo alkohola i jedan vozač zbog utvrđenog prisustva opojnih droga u organizmu - saopšteno je iz PU Prijedor.

Ističe se da su zbog učestvovanja u saobraćaju pod dejstvom alkohola privedena i zadržana dva pješaka.

Prema saopštenju PU Trebinje na području ovog grada tokom republičke akcije od 24 do 26. februara evidentirano je 35 pijanih vozača.

- Tri vozača su lišena slobode zbog utvrđene količine alkohola u krvi preko 1,50 g/kg. U 2022. godini, na putnoj mreži koju pokriva PU Trebinje, evidentirano je 360 saobraćajnih nezgoda, a u 58 slučajeva je uzrok  bilo upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola-saopšteno je iz PU Trebinje.

Iz policije apeluju sve učesnike u saobraćaju da poštuju zakonske odredbe, a posebno na vozače motornih vozila da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola. Ističu da je alkohol dovodi do smanjenja psihofizičke sposobnosti za upravljanje vozilom i jedan je od najvećih učesnika nezgoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana