Banjalučanin Srđan Popović-Gringo u austrijskom zatvoru čeka presudu za ubistvo Gorana Đuričkovića u Budvi

D. M.
Banjalučanin Srđan Popović-Gringo u austrijskom zatvoru čeka presudu za ubistvo Gorana Đuričkovića u Budvi

PODGORICA - Viši sud u Podgorici sutra će objaviti presudu Banjalučaninu Srđanu Popoviću, zvanom Gringo (28) za ubistvo Gorana Đuričkovića u Budvi, a odbrana tvrdi da su prava optuženog višestruko ugrožena i da nema dokaza da je on počinio to krivično djelo.

Popovićev advokat iz Podgorice Zoran Čelebić kratko je ponovio ono što je iznio u završnoj riječi, a to je da tužilaštvo nije podastrlo dokaze da je njegov klijent počinio ubistvo za koje mu se sudi.

- Prije prvostepene presude nemam šta da vam kažem, osim da očekujemo da naš klijent bude oslobođen - rekao je kratko Čelebić.

Mnogo rječitji je Popovićev advokat iz Banjaluke Dragan Stupar koji kaže da je prosto neshvatljivo da je Viši sud u Podgorici odbacio sve dokaze odbrane. Stupar tvrdi da Popović nije ubica i da postoje dokazi koji to potvrđuju, ističući da je šokantno što je sud odbio izvođenje tih dokaza.

- Sud je odbio iskaze petoro svjedoka koji su potvrdili da je Popović u vrijeme ubistva bio u Banjaluci, a ne u Budvi. Sud nije prihvatio ni dokaze granične službe Crne Gore o vremenu prelaska granice od strane našeg klijenta. Posebno šokantno je što je krunski svjedok državnog tužilaštva na čijem iskazu je praktično bazirana optužnica na sudu rekao da skuter kojim je, prema optužnici, ubica pobjegao sa lica mjesta, nije prodao Popoviću kao što je tvrdilo tužilaštvo - kaže Stupar.

Pored svega toga, nastavlja on, neshvatljivo je da je sud odbio zahtjev odbrane da izuzme snimke nadzornih kamera sa ugostiteljskih objekata u blizini mjesta sa koga je navodno izvršeno ubistvo.

- Od te puškarnice u Starom gradu sa koje je pucano, kako tvrdi tužilaštvo, ubica je morao da pređe nekoliko stotina metara do skutera kojim je navodno pobjegao. Jednostavno je neshvatljivo da nema nijednog svjedoka koji bi potvrdio da je vidio čovjeka sa puškom ili sa dugačkom futrolom kako odlazi sa te puškarnice do skutera. Nije jasno nije uvažen naš zahtjev da se pregledaju snimci nadzornih kamera koje bi potvrdile da naš klijent nije ubica - kaže Stupar.

Prema njegovim riječima, jedino što sud ima je Popovićev DNK na čaurama i na navodnom licu mjesta sa koga je pucano, ali to jednostavno nisu dokazi na osnovu kojih se može bilo ko osuditi.

- Kao prvo, sama priroda DNK-a na čaurama je upitna, jer sudski vještaci smatraju da se usred temperature prilikom ispaljenja metka gubi DNK. Međutim, sporan je i sam način izuzimanja DNK, jer nije izuzet u skladu sa pravilima balističke struke, a posebno sporni su zapisnici sa uviđaja, foto-dokumentacija i balistički nalazi u kojima se tri puta navode različiti brojevi čaura. U skladu sa svim tim,  teško da sud može donijeti i obrazložiti osuđujuću presudu - ocjenjuje Stupar.

Goran Đuričković koji se dovodio u vezu sa kriminalnim klanovima koji trguju narkoticima u Crnoj Gori ubijen je 27. oktobra 2015. godine ispred svog kafića “Old fishermans pub” u Budvi.

Uprava policije Crne Gore je 2017. godine kao izvršioca označila Popovića, a optužnica protiv njega potvrđena je u aprilu 2019. godine.

Popović se od 2017. godine nalazi u zatvoru u Austriji, gdje izdržava osmogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđen zbog trgovine kokainom.

Ono što je posebno interesantno u cijelom slučaju je da porodica ubijenog Đuričkovića nije tražila ni krivično gonjenje, ni odštetu od optuženog Popovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana