Banjalučanin prijavljen da se lažno predstavljao kao policajac i falsifikovao legitimaciju Vlade

Jasmina Salopek
Foto: Ustupljena fotografija

BANjALUKA – Policija je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka podnijela izvještaj protiv Aljoše Borkovića iz Banjaluke zbog sumnje da se lažno predstavljao kao policajac i imao lažne legitimacije Vlade Republike Srpske i MUP-a Srbije, potvrđeno je „Glasu Srpske“.

Izvještaj je podnijela Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske  u nastavku akcije „Kupa“.

Borković ima bogat kriminalni dosije, a uhapšen je u aprilu ove godine u okviru akcije „Kupa” zbog sumnje da je hakovao računare pravnog lica iz Hrvatske te prisvajao poslovne tajne.

U MUP-u Srpske su danas rekli, navodeći inicijale osumnjičenog, da je Borković prijavljen zbog krivičnog djela „falsifikovanje isprave“.

– Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni u prethodnom vremenskom periodu, u namjeri da je koristi kao pravu, pribavio lažnu službenu legitimaciju Vlade Republike Srpske, te službenu legitimaciju Sindikata policije i policijskih starješina Republike Srbije sa službenom značkom, a koju je upotrijebio kao pravu 21. januara 2021. godine kada se radnicima Gradske uprave Banjaluka predstavio kao policijski službenik zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije – pojasnili su u MUP-u Srpske.

Oni su rekli da su te legitimacije pronađene prilikom pretresa lokacije koju A.B. koristi i od istog privremeno oduzete.

U proteklom periodu protiv Borkovića je podneseno više izvještaja za razna krivična djela.

Hapšen je između ostalog i kada je, zajedno sa Darkom Malinićem iz Slovenije, uhapšen od strane američkog FBI-a, zbog sumnje da su članovi hakerske grupe koja preko interneta krade novac sa bankovnih računa širom svijeta.

Prema podacima iz istrage od 2. juna 2011. godine, istražiteljima nije bila poznata tačna suma novca, ali se spekulisalo da se radi o stotinama hiljada maraka.

Upozorenje

Zbog ovog, ali i sličnih slučajeva, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorava građane na pojavu lažnih službenih legitimacija koje podsjećaju na originalne legitimacije različitih vladinih institucija i poziva da u slučaju bilo kakve sumnje u vjerodostojnost navedenih isprava, slučaj prijave najbližoj policijskoj stanici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana