Banjalučani optuženi za razbojništvo i krađe: Pretukao djevojku pa s drugom otišao u pljačku

Nebojša Tomašević
Banjalučani optuženi za razbojništvo i krađe: Pretukao djevojku pa s drugom otišao u pljačku

BANjALUKA - Prije nego što je krenuo u pljačkaški pohod, Želimir Petković (25) iz Banjaluke pretukao je djevojku V. T. jer nije željela da bude s njim u vezi, a nakon toga je sa Aleksandrom Balabanom (26) otišao do kuće Drage R. u Česmi. Vezali su ga lisicama, pretukli i oteli mu 844 KM.

Navedeno je ovo u optužnici koju je podiglo banjalučko Okružno tužilaštvo, a potvrdio Okružni sud. Terete ih za razbojništvo i dvije krađe koje su počinili 24. septembra. Prema optužnici, Petković je tog dana oko tri časa napao V. T. u stanu koji koristi K. V. iz Banjaluke. Navodi se da je djevojci prvo prijetio da će je ubiti te joj rekao da "ne smije da hoda po Budžaku i Mejdanu". Nakon toga udario je više puta pesnicom u lice, jer nije željela da s njim stupi u emotivnu vezu, te je bacio na pod. Djevojku su od nasilnika spasli majka i K. V. koji su upali kod njih u sobu.

Samo tri časa poslije toga, Petković i Balaban su oko šest časova krenuli u pljačkaške pohode u banjalučkom naselju Česma. Kako se navodi u optužnici, prvo su u ulici Zdravka Dejanovića oko šest časova provalili u kuću u izgradnji vlasništvo R. S. Tamo nisu ništa našli, pa su otišli do kuće R. D. u kojoj su se zadržali oko 40 minuta i  ukrali nož. Pet minuta poslije toga upali su u susjednu kuću kod Drage R. kojeg su zatekli u dnevnom boravku. Kako se navodi u optužnici, povikali su mu: "Policija Republike Srpske", a potom ga bacili na kauč, prevrnuli na stomak i lisicama mu vezali ruke na leđima. Nakon toga su ga bacili na pod i tražili da im kaže gdje drži novac i zlato. Kada im je rekao da nema, počeli su ga tući. Bacali su na njega ćebad i posteljinu te ga udarali rukama i nogama. 

- Žrtva im je rekla da je novac u plakaru. Pobacali se sve iz njega i našli 350 evra i 160 KM koje su uzeli. Potom su ispremetali kuću. Pronašli su i uzeli pištolj tzv. plašljivac "ROHM RG800". Uzeli su i ključeve od garaže i kuće te zaključali žrtvu - stoji u optužnici.

Nesrećnog starca u zaključanoj kući pronašao je komšija Radenko K. koji ga je čuo kako zapomaže. Pozvao je policiju koja je brzo reagovala.

Razbojnici su pobjegli u Slatinsku ulicu, gdje ih je u blizini "Banjalučke pivare" policija i uhapsila. Kod njih je nađeno 850 KM i nakit za koji se sumnja da je ukraden, te kape "fantomke".

Obojica su poznati po sukobu sa zakonom, najčešće po tučama. Balaban je privođen 2015. zbog sumnje da je bio dio četvoročlane grupe falsifikatora novca, a 2019. zbog krađe losiona iz "Konzuma". Petković je 2016. učestvovao u tuči u kojoj su napadnuta i povrijeđena dva policajca.

Osmatrali kuću

Mještani Česme vjeruju da je kuća njihovog komšije "tipovana" jer su se danima prije razbojništva tuda vrzmale nepoznate osobe.

- Dolazili su danima sumnjivi mladići. Bilo ih je više i pušili su u automobilu, a to je već postalo sumnjivo pa smo sve prijavili policiji. Kada su policajci došli, automobila više nije bilo - rekao je jedan mještanin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana