Balkanski kartel krijumčari kokain među volovima

GS
Balkanski kartel krijumčari kokain među volovima

AMSTERDAM – Brod koji je prevozio žive volove stigao je u srijedu iz Evrope u luku na sjeveru Brazila, gdje je čekao ukrcaj za povratak u Evropu. Dan kasnije, u akciji izvedenoj 13. septembra, Federalna policija Brazila zaplijenila je 39 kilograma kokaina.

Nakon što je Balkanski narko-kartel u više navrata pokušavao da prošvercuje drogu putem paketa banana i drugog južnog voća, ovog puta su pokušali da prokrijumčare drogu na plovilu koje je prevozilo živu stoku, saznaju Vijesti.

Prema istim informacijama, njihovi regruti iz Južne Amerike sakrili su manju količinu kokaina na brodu u luci Vila do Konde, u brazilskoj državi Para, koja se nalazi na obalama Amazona.

Akcija i saradnja

Akcija je sprovedena u saradnji sa brazilskom mornaricom i Federalnom upravom prihoda. Za sada nije bilo hapšenja, ali je otvorena policijska istraga radi utvrđivanja porijekla i odredišta droge, kao i identifikacije odgovornih lica. Takođe se istražuje da li je zaplijenjena količina bila dio većeg tovara koji su krijumčari planirali da sakriju na brodu.

Balkanski kartel i prevoz stoke

Krijumčari droge s područja Balkana koriste brodove za prevoz stoke u posljednje dvije godine, objašnjava sagovornik Vijesti iz strane bezbjednosne službe. U januaru 2023. godine, Nacionalna policija i carinici su na jednom takvom brodu zaplijenili više od četiri tone kokaina u luci Las Palmas na Gran Kanariji. U julu prošle godine, u Španiji je izvršena još jedna velika zapljena droge na brodu za prevoz stoke.

Ključne luke kao što je Vila do Konde, zbog svoje blizine ušću Amazona i granicama sa Gvajanom i Surinamom, igraju važnu ulogu u utovaru velikih pošiljki kokaina za Evropu, ističe sagovornik.

Presretanja krijumčara

Balkanski narko-kartel posljednjih mjeseci pretrpio je teške udarce u Južnoj Americi. Sredinom jula je, nakon četvorogodišnje istrage, uhapšeno oko 50 članova kriminalne mreže koja je bila zadužena za transport kokaina iz Latinske Amerike u Evropu.

Akcije su sprovedene u saradnji s Europol-om, američkom agencijom DEA, Nacionalnom kriminalističkom agencijom Ujedinjenog Kraljevstva i Pomorskim centrom za analizu i operacije u vezi s drogama (MAOC-N).

Zapljena polupotopne podmornice

Kraljevska mornarica istakla je da je tokom akcije krajem avgusta prvi put zaplijenila polupotopnu podmornicu, koja je korišćena za krijumčarenje. Tokom te operacije uhapšeno je 11 osumnjičenih, a dodatne osobe i paketi droge zaplijenjeni su u nastavku akcije na otvorenom moru, prenosi Kurir/Vijesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana