Avganistanci krijumčarili migrante iz BiH u kamionima, zlostavljali maloljetnika

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO - Granična policija BiH jutros je uhapsila dva Avganistanca, osumnjičena za krivično djelo krijumčarenje ljudi i međunarodna trgovina ljudima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičene terete da su duži vremenski period, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, za ugovorene novčane naknade, nelegalno prebacivali migranate sa teritorije BiH na područje Hrvatske i EU.

Oni su u blizini graničnog prelaza nalazili kamione na parkiralištu koji su čekali da pređu granicu, te u tovarene prostore teretnih motornih vozila, bez znanja vozača, skrivali migrante i na taj način nezakonito preko granice preveli veći broj migranata.

Osumnjičeni se terete i da su radi seksualnog iskorištavanja vršili eksploataciju maloljetnog stranog državljanina, na način da su žrtvu, uz upotrebu sile i prijetnje, fizički, psihički i seksualno iskorištavali u više navrata.

Nakon što ispita osumnjičene, postupajući tužilac će donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora i nastavku istražnih aktivnosti u predmetu.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa nadležnim policijskim i sigurnosnim agencijama, naveli su da preduzimaju intenzivne aktivnosti u borbi protiv svih oblika trgovine ljudima i iskorištavanja bespomoćnog i teškog položaja žrtava, u svrhu seksualne, radne ili druge eksploatacije, radi kažnjavanja počinilaca i pružanja pomoći i zaštite žrtvama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana