Automafijašu dvije i po godine zatvora

Nebojša Tomašević
Foto: Ilustracija

SARAJEVO - Davor Ninković osuđen je u Sudu BiH na dvije i po godine zatvora zbog učešća u organizovanoj krađi skupocjenih vozila.

Presuda je izrečena nakon što je optuženi sporazumno priznao krivicu, a osuđen je za organizovani kriminal, tešku krađu, pranje novca i krijumčarenje.

Ninković je obuhvaćen predmetom "Volan", zajedno sa Danilom Cicovićem i drugima u kome je optuženo više od 25 automafijaša.

On je bio u bjekstvu  i uhapšen je 13. januara ove godine i u izrečenu kaznu mu je uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od tada. Osim kazne, presudom je od Ninkovića oduzeta protivpravno stečena imovinska korist  od 6.000 KM.

Kako je saopšteno iz Suda BiH Ninković  je između ostalog oglašen krivim da je dobrovoljno postao i bio dio grupe za organizovani  kriminal koja je od 2011. godine do kraja 2017. godine, na području BiH krala automobile i preprodavala. Kako se navodi grupa je krala skupocjena ili vozila čija je potražnja na tržištu povećana, a zatim su pojedina rastavljali u dijelove i tako ih prodavali.

Na nekim vozilima su mijenjane ili uništavane identifikacione oznake i tako prodavana. Automobili su krijumčareni u Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru. Optužene u ovom slučaju terete da su od vlasnika ukradenih automobila iznuđivali novac za njihov otkup

Sud je nakon izricanja presude  optuženom  Ninkoviću produžio pritvor.

Do sada je više optuženih u predmetu "Volan" priznalo krivicu i osuđeno, a protiv dijela optuženih sudski postupak je u toku pred Sudom BiH.

Akcija „Volan“ je sprovedena  2018. godine, a nakon istrage Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv više od 25 osoba. Terete ih da su kao grupa ukrali više od 200 skupocjenih vozila, čija je ukupna vrijednost nekoliko miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana