Auto-mafijaš nema pravo na nadoknadu štete

Nebojša Tomašević
Auto-mafijaš nema pravo na nadoknadu štete

SARAJEVO - Ustavni sud BiH odbio je apelaciju poznatog auto-mafijaša Srećka Trifkovića iz Pala kojom se žalio na presudu Suda BiH od 27. februara 2018. godine, u kojoj mu je osporeno ranije dosuđeno pravo na odštetu od 29.200 KM zbog neosnovanog hapšenja i pritvaranja.

Trifkoviću, koji je poznat po krivičnim djelima i krađama vozila zbog čega je i optužen u predmetu “Volan”, Sud BiH je 29. decembra 2017. godine dosudio pravo na nadoknadu štete zbog hapšenja i pritvaranja tokom 2014. u akciji policije Republike Srpske. On je tada bio uhapšen zbog sumnje da je počinio organizovani kriminal i šverc droge. Sud BiH mu je 19. septembra 2014. odredio pritvor koji je trajao do avgusta 2015. godine. Nakon što je oslobođen optužbi za ova krivična djela, on je podnio tužbu za nadoknadu štete po kojoj je Sud BiH i donio presudu u decembru 2017. kojom mu je dosudio odštetu od 29.200 KM zbog neosnovanog hapšenja i pritvaranja, pretrpljenog straha i duševne patnje.

Na tu presudu uložena je žalba koju je drugostepeno vijeće Suda BiH usvojilo pa je ranija presuda preinačena, tako da Trifković nema pravo na nadoknadu štete. Ta presuda donesena je 27. februara 2018. godine. Trifković je 2. novembra 2018. godine na tu presudu Ustavnom sudu BiH uputio apelaciju jer je smatrao da mu je povrijeđeno pravo na slobodu i bezbjednost.

Nakon razmatranja apelacije Ustavni sud je nedavno utvrdio da Trifkoviću nije povrijeđeno pravo na pravično suđenje niti pravo na imovinu. U odluci Ustavnog suda BiH se navodi da je drugostepeno vijeće Suda BiH pravilno zaključilo da je Trifković nedopustivim ponašanjem prouzrokovao hapšenje i pritvaranje. U drugostepenoj presudi stoji da je on 2014. godine pokušao da pobjegne, u čemu su ga spriječili pripadnici MUP-a RS koji su ga morali vezati. Takođe, Ustavni sud smatra da je drugostepeno vijeće Suda BiH pravilno zaključilo da je on skrivanjem i bježanjem doprinio da za njim bude raspisana potjernica te da mu je zbog toga određen pritvor i da mu ne pripada pravo na nadoknadu štete bez obzira na to što je u krivičnom postupku oslobođen za djela zbog kojih je i hapšen.

 Policijski znanac

Srećko Trifković dobro je poznat pravosudnim i istražnim organima i dovodi se u vezu sa auto-mafijom, zbog čega je u više navrata hapšen. U okviru predmeta “Volan” u martu 2018. godine mu je određen pritvor, nakon čega je pušten na slobodu. Zbog istih krivičnih djela Trifković je i prije sedam godina hapšen i osuđivan. Na osnovu sporazuma o priznanju krivice u februaru 2012. godine osuđen je na godinu i osam mjeseci zatvora zbog krađa vozila i iznuda u predmetu “Kum”. Sumnjičen je i za učešće u ubistvu sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su likvidirani 26. oktobra 2018. godine. Hapšen je zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Banjalučanina Damira Ostojića Šijana i pokušaju ubistva njegove supruge Sandre Jošić 2018. godine, ali je pušten nakon četiri mjeseca provedena u pritvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana