Nova "Skaj" optužnica: Švercovali po 100 kilograma skanka na području EU i Balkana

GS
Nova "Skaj" optužnica: Švercovali po 100 kilograma skanka na području EU i Balkana

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Sake Bibića (50), Eldara Hujića (44), Admira Halimanovića (38), Alema Zukića (32) i Đoke Komara (30) zbog krijumčarenja droge.

Oni su optuženi za organizovani kriminal u predmetu “Sako Bibić i drugi” sa dokazima iz aplikacija “Skaj” i “Anom”.

Optuženi se terete da su od kraja 2019. do kraja 2021. godine postali pripadnici grupe za organizovani kriminal i djelovali na teritoriji BiH, Srbije, Crne Gore, kao i zemalja EU, te vršili krivična djela organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa droge i pranja novca.

- Komunicirajući putem zaštićenih aplikacija, optuženi su dogovarali realizaciju izvršenja krivičnih djela, te krijumčarenje, prevoz, skrivanje i dalji transport prema zemljama EU, kao i plasman na ilegalnom narko-tržištu na teritoriji BiH, velikih količina skanka, najčešće u količinama od oko 100 kilograma - navodi se u optužnici.

Droga je krijumčarena na područje Hrvatske, Njemačke, Holandije i Poljske radi plasmana na ilegalnom narko-tržištu u tim zemljama, za šta su dobijali velike količine novca, koje su koristili za kupovinu nekretnina i skupocjenih motornih vozila, te tako vršili pranje novca.

U okviru optužnice, zatraženo je oduzimanje nezakonite imovinske koristi u vrijednosti većoj od 300.000 KM.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem više od 20 svjedoka i stručnih vještaka, kao i prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana