Amir Patković negirao zločine nad srpskim vojnicima

Srna
Amir Patković negirao zločine nad srpskim vojnicima

SARAJEVO - Amir Patković izjasnio se danas pred Sudom BiH da nije kriv za učešće u zločinima protiv ratnih zarobljenika - pripadnika Vojske Republike Srpske /VRS/ na području Bosanske Krupe počinjenim tokom 1995. godine.

Ranije su krivicu za ista djela negirali Senad Bužimkić, Rizah Fajić, Almir Sefić, Ermin Kadić, Irfo Velagić i Suad Nesimović, prenosi Birn.

U optužnici se navodi da su pripadnici 511. brdske brigade takozvane Armije BiH od druge polovine maja do polovine jula 1995. godine, prilikom napada u rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka, zarobili pripadnike VRS.

Neposredno nakon zarobljavanja i onesposobljavanja za borbu, kako se navodi u optužnici, ubijeno je šest pripadnika VRS-a, dok su preostali, njih najmanje 21, koji su zarobljeni u rejonu Ćojluka, zatvoreni i držani u vojnom pritvoru u mjestu Pištaline, u kojem su mučeni i koji je obezbjeđivala Vojna policija 511. brigade.

Odatle su ih u tri navrata u grupama izvodili i ubili na tri lokacije. Kako se navodi u optužnici, Patković je u više navrata učestvovao u ubijanju zarobljenih vojnika zajedno s drugim optuženim, dok se Bužimkić tereti da, u svojstvu referenta za štabno-bezbjednosne i vojnopolicijske poslove, nije preduzeo nužne i razumne mjere da njemu podređeni pripadnici brigade budu kažnjeni. Pošto su svi optuženi negirali krivicu, predmet će biti proslijeđen Sudskom vijeću, koje će zakazati početak suđenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana