Alisa Mutap i Hasan Dupovac osuđeni zbog prikrivanja dokaza u slučaju "Dženan Memić"

GS
Foto: Kliks

SARAJEVO - Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je danas drugostepenu presudu kojom su optuženi Alisa Mutap i Hasan Dupovac proglašeni krivim zbog prikrivanja dokaza u slučaju stradanja Dženana Memića 2016. godine.

Mutap je osuđena na dvije i po godine zatvora, a Dupovac na tri godine. Ostalo troje optuženih je oslobođeno, a to su Zijad Mutap, Josip Barić i Muamer Ožegović.

Dupovac i Mutap su proglašeni krivima za sve tačke optužnice osim za organizovani kriminal.

Osuđeni će imati pravo žalbe jer su u prvostepenom postupku oslobođeni, a na Apelacionom sudu osuđeni nakon što je postupak vraćen na ponovno suđenje, prenosi Kliks.

 

Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Mutap (Ramić), Josip Barić i Muamer Ožegović su se optužnicom Tužilaštva BiH teretili da su pristupili grupi za organizirani kriminal, koju je formirao Zijad Mutap radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine, uslijed kojih povreda je preminuo.

Optužnica je teretila optužene da su izvršili krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima nezakonito posredovanje, pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

Zijad Mutap i njegova kćerka Alisa danas nisu prisustvovali izricanju presude.

Prvostepenu, oslobađajuću presudu, sudsko vijeće je donijelo 24. novembra 2022. godine, ali ju je Apelaciono vijeće Suda BiH na zahtjev Tužilaštva BiH ukinulo čime je pokrenut drugostepeni postupak.

Muriz Memić: Ovo je zrnce pravde

Muriz Memić, otac tragično stradalog Dženana, nakon drugostepene presude rekao je da svo vrijeme govori „biće pravde“.

- Ovo je zrnce pravde, ali ima je. Ovo je peti postupak. Apelaciono vijeće je pokazalo da ima pravde u ovoj državi. Hvala im na ovome, mi ćemo ići dalje i nećemo stati - kazao je Memić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana