"Alfa" dio šire međunarodne istrage u kojoj je zaplijenjeno pola tone droge i otkriven ubica

Nebojša Tomašević
"Alfa" dio šire međunarodne istrage u kojoj je zaplijenjeno pola tone droge i otkriven ubica

BANjALUKA – Akcija "Alfa" u kojoj su nedavno uhapšeni Izet Beganović (71), Adnan Kelecija iz Banjaluke i Sadik Kevrić iz Brčkog dio je veće policijske akcije u kojoj učestvuju i vlasti Austrije koje su u cilju razbijanja kriminalnih grupa sa područja bivše Jugoslavije fomirali i radnu grupu "AG Alfa Panonija", potvrđeno je "Glasu Srpske".

Pomenuti trojac uhapšen je u akciji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog sumnje da su učestvovali u organizovanom švercu narkotika. Beganović je uhapšen u u kafiću u Banjaluci i tada je policija pretresla njegov automobil, a nakon toga i kuću. Osumnjičeni su nakon ispitivanja predati u nadležnost Tužilaštva BiH, pod čijim nadzorom se i provodi akcija. Iz Tužilaštva je saopšteno da im je predložen pritvor.

Kako je ranije saopšteno iz MUP-a Srpske akcija "Alfa" je realizovana u saradnji sa EUROPOL-om, istražnim organima Republike Austrije i Češke.

Austrijske vlasti

Austrijske vlasti su u četvrtak predstavile rezultate radne grupe "AG Alfa Panonija"  i kako prenosi portal "BurgenlandORF.at" rad ove grupe je doveo do razbijanja više kriminalnih grupa, zapljene 500 kilograma droge, ali i do rješenja ubistva koje je izveo profesionalni ubica iz BiH.

Prema pisanju ovog medija, šef Štajerske državne kriminalističke policije Rene Kornberger rekao je da su samo u okviru operativne akcije "Alfa" bila 32 hapšenja. On je istakao da je tom linijom istrage razjašnjeno i naručeno ubistvo, koje je  počinjeno 2015. godine u crnogorskom lučkom gradu Budvi. Ubica je tada ostavio DNK tragove za sobom, što je detaljnom istragom dovelo do državljanina BiH koji se doselio u Grac, gdje je želio da izgradi novi život. Kako navodi "Orf.at", on se u Austriji navodno bavio nekretninama, ali je brzom reakcijom grupe je uhapšen. Istražilac Erih Šnedl o njemu je samo otkrio da je riječ o čovjeku koji je svojevremeno boravio u Južnoj Americi gdje je prošao snajpersku obuku, što rade mnogi plaćenici iz balkanskih zemalja.

Pretresi

Kako je ranije saopšteno iz MUP-a Srpske, navodeći inicijale, tokom akcije "Alfa" na području Banjaluke i Brčkog pretreseni su vozila kao i objekti koje koriste osumnjičeni Izet Beganović, Adnan Kelecija i Sadik Kevrić.

- Tom prilikom pronađena su i oduzeta određena poslovna dokumentacija privatnih preduzeća sa različitim djelatnostima u vlasništvu navedenih lica, kao i veći broj mobilnih telefona i računara, vatreno oružje, više skupocjenih putničkih motornih vozila, određena oprema namijenjena za opremanje improvizovane laboratorije za uzgoj i proizvodnju narkotičkih sredstava i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao materijalni dokazi u krivičnom postupku - saopštili su iz policije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana