Albanka usmrtila brata i sestru, mještani blokirali magistralu

GS
Foto: Index

DUBROVNIK - Spontani mirni protest održan je na Jadranskoj magistrali kod Čeveljuše. Povod protesta je nezadovoljstvo građana zbog mogućnosti da će Klevisa Ymeri biti puštena na slobodu uz kauciju.

Ona je u aprilu ove godine izazvala saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli brat i sestra Stjepan i Katarina Đerek.

Podsjetimo, sutkinja Županijskog suda u Dubrovniku Dubravka Đivanović donijela je 10. jula odluku prema kojoj 29-godišnja Ymeri može biti puštena iz istražnog zatvora ako uplati kauciju od 79.000 evra, prenosi Index.hr.

Ogorčena porodica poginulih pokrenula je peticiju, tražeći pravdu za Stjepana i Katarinu. Peticija je dosad prikupila više od 3.000 potpisa.

Sud: Mogla bi napustiti Hrvatsku

"Optužno vijeće smatra kako i dalje egzistira osnova za istražni zatvor, radi koje je istražni zatvor okrivljenici i određen i produljen. Naime, okrivljenica je državljanka Republike Albanije, nije ni rodbinski ni poslovno vezana uz RH pa, bude li se nalazila na slobodi, mogla bi napustiti teritorij RH i ostati nesmetano živjeti i raditi u državi čija je državljanka jer Republika Albanija nije članica EU i nije u obvezi izručivati svoje državljane.

Ipak, s obzirom na činjenicu da se okrivljenica nalazi u istražnom zatvoru od 12. travnja 2024., dakle gotovo tri mjeseca, optužno vijeće smatra kako se ista svrha radi koje je istražni zatvor produljen može ostvariti i blažim mjerama, i to određivanjem jamstva u iznosu od 70.000 eura u gotovom novcu koje, ako bude uplaćeno, može zamijeniti istražni zatvor uz izricanje mjera opreza", stoji u odluci suda.

Nepropisno preticala

Nesreća se dogodila 9. aprila oko 20.40 u mjestu Ratac i u njoj su učestvovala tri vozila. Do nesreće je došlo kada je Ymeri vozilom slovačkih registarskih oznaka počela nepropisno preticati vozilo ispred sebe, zbog čega je došlo do frontalnog sudara s vozilom makarskih registarskih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljao 21-godišnji Stjepan.

Uslijed sudara na mjestu događaja smrtno su nastradali Stjepan i Katarina, dok je Ymeri zadobila lakše tjelesne ozljede, saopštila je tada PU dubrovačko-neretvanska. Ona je 11. aprila puštena iz bolnice i uhapšena, a 12. aprila je premještena u istražni zatvor.

Brat preminulih objavio je potresan status na Facebooku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana