Akcija „Meta“: Manekenka i njen muž pušteni na slobodu, kanabisovo ulje koristili kao lijek

GS
Akcija „Meta“: Manekenka i njen muž pušteni na slobodu, kanabisovo ulje koristili kao lijek

SARAJEVO – Manekenka Džejla Glavović Očuz, koja je prije dva dana sa još nekoliko osoba privedena u okviru akcije „Meta“, zbog sumnje na trgovinu kanabisovim uljem je nakon datog iskaza u prisustvu branioca, sudija i tužioca, puštena na slobodu jer nije bilo osnova za zadržavanje.

Takođe, za nju nisu predložene niti izrečene nikakve druge mjere prilikom puštanja na slobodu, javio je Kliks.

Glavović Očuz je saslušana zbog krivičnog djela stavljanje u promet i zloupotrebe kanabisovog ulja, a sve je povezano s time što je njen suprug Mahir Očuz osoba koja ima dijagnozu multiple skleroze tip 2, koji je navedeno ulje koristio u svrhu liječenja. On je takođe uhapšen i nakon toga sinoć pušten na slobodu, ali su mu izrečene mjere obezbjeđenja radi nesmetanog sprovođenja krivičnog postupka.

Mahir Očuz je u vrijeme akcije bio na poslovnom putu u Zagrebu, a kako ističu policija ga nije gonila, nego se dobrovoljno predao Graničnoj policiji BiH u povratku, koja je potom postupila po uputama nadležnog Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

U policiji navode da se dokazi koji su navedeni kao oduzeti nakon pretresa - tri pištolja, jedna puška, pištoljska municija i drugi nedozvoljeni predmeti, ne dovode u vezu s njima.

Džejla Glavović - Očuz je manekensku karijeru gradila širom svijeta, a danas je vlasnica modeling agencije, dok je njen suprug direktor lanca supermarketa i benzinske pumpe.

Opštinski sud u Visokom je osim za Očuza, sinoć odbio prijedlog Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona da odredi pritvor policijskom službeniku Murisu Suljiću koji je takođe uhapšen u akciji.
U akciji kodnog naziva „Meta“ prije dva dana je uhapšeno osam lica osumnjičenih za nelegalnu trgovinu kanabisovim uljem. Među njima su i direktor agencije „Foto Art“ Gordan Memija i Alen Mekić, kao i Alaudin Čorbo i Mirza Avdibegović.

U ovom predmetu osumnjičen je i bivši predsjednik Kantonalnog odbora A-SDA Zeničko-dobojskog kantona Refik Kurgaš koji je za sada nedostupan organima gonjenja.
Riječ je o nastavku opsežne policijske akcije koju sprovodi Uprava policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i koja je usmjerena na hapšenje i procesuiranje lica osumnjičenih za izvršenje krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, odavanje službene tajne, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i nadriljekarstvo.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana