Akcija "Lovćen" rasvijetlila filmsku prevaru tešku 1,3 miliona KM: Crnogorka "počistila" tuđi račun u banci

Jasmina Salopek
Foto: MUP RS

TREBINjE - Službenici Uprave kriminalističke policije i Policijske uprave Trebinje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske zajedno sa pripadnicima MUP-a Crne Gore, jutros su organizovali akciju "Lovćen" u kojoj su pretresli nekoliko lokacija i oduzeli oko 50.000 KM, oružje, te tri kilograma marihuane, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Oni su pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Trebinje, jutros započeli realizaciju akcije kodnog naziva "Lovćen" koja se odnosi na rasvjetljavanje krivičnog djela prevara počinjenog 12. aprila u Crnoj Gori, gdje je NN osoba koristeći falsifikovani lični dokument podigla sa računa oštećene novac od oko 1,3 miliona evra.

- Na području Banjaluke i Trebinja, izvršeni su pretresi na više lokacija koja koriste S. K, I. A. i M. D, a u kojima je pronađeno i oduzeto oko 50.000 KM, veća količina oružja i municije, narkotičkih sredstava - oko tri kilograma marihuane, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem gore navedenog krivičnog djela, ali i drugih krivičnih djela - saopštili su iz MUP-a.

Ranije su mediji u regionu prenijeli informacije da je crnogorska policija tragala za ženom koja je 12. Aprila ove godine, koristeći falsifikovana dokumenta klijentkinje Lovćen banke, sa njenog računa podigla 1,3 miliona evra.

Prema saznanjima crnogorskih “Vijesti”, iz te bankarske institucije dan kasnije obavijestili su policiju, kada je Budvanka M. O. rekla da ona nije zahtjevala da joj se isplati novac koji je čuvala u banci. Iz Uprave policije nezvanično je rečeno da je tada i utvrđeno da su novac dali osobi koja je priložila falsifikovanu ličnu kartu na ime M. O.

Prevarantkinja je, navodno, 11. aprila najavila da će podići ušteđevinu u filijali banke u Herceg Novom, odakle su je, s obzirom da se radi o velikom iznosu, obavijestili kada da dođe.

Dan kasnije ona je sa rancem ušetala u banku, uzela novac i otišla. Prevara je otkrivena kada su spisi poslati centrali banke u Podgorici, odakle su kontaktirali klijentkinju koja im je saopštila da duže od godinu nije dolazila u Crnu Goru.

- Po nalogu tužioca preduzimaju se mjere i radnje na identifikovanju NN osobe koja je počinila prevaru. Izuzeti su snimci sa nadzornih kamera koje su jasno zabilježile počinoca - kazali su tada nezvanično iz policije.

Interna istraga

Prema ranijim informacijama i u banci Lovćen sprovedena je interna istraga. Iz te banke su ranije saopštili da je NN lice uz upotrebu falsifikovanih dokumenata počinilo prevarnu radnju na štetu njihovog klijenta. Kazali su i da su upoznali nadležne sa događajem i da će dati maksimalan doprinos da se utvrde krivci.

- Preduzete su sve mjere da se oštećeni klijent u cjelosti zaštiti, uz napomenu da se radi o izolovanom slučaju koji je pokriven polisom osiguranja i koji ne može uticati na redovno funkcionisanje banke - saopštili su iz te banke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana