Akcija "Eskadron": Dvojica na slobodi, 14 osumnjičenih čeka odluku suda

Nebojša Tomašević
Akcija "Eskadron": Dvojica na slobodi, 14 osumnjičenih čeka odluku suda

 BANjALUKA – Osumnjičeni za šverc narkoticima Stefan Svjetlanović i Zoran Brkić koji su uhapšeni u akciji "Eskadron" braniće se sa slobode, dok je banjalučko Okružno tužilaštvo od Okružnog suda zatražilo da za još dva mjeseca produži pritvor za 14 osumnjičenih.

Odbrana se na ročištu koje održano u sudu usprotivila prijedlogu tužioca koji je produženje tražio zbog bojazni od ponavljanja krivičnog djela, uticaja na svjedoke i dokaze.

Ranijom odlukom suda pritvoreni su Borislav Đukanović, Miladin Lugić, Vladimir Malić, Vladimir Maksić, Aleksandra Radočaj, Darko Pavljuk, Dragoslav Jungić, Dijana Palačković, Goran Stojanović, Aleksandar Ćutković, Mladen Ćutković, Mladen Trubajić, Boris Maksimčuk i Miloš Radaković, te Stefan Svjetlanović, Zoran Brkić za koje produženje nije traženo.

Pritvor je ranije određen i Nemanji Jovanoviću i Marku Duvnjaku koji se nalaze u bjekstvu i za njima će biti raspisane potjernice. Akcijom je obuhvaćen i Rajko Pavić, a sve osumnjičene terete da su od od početka 2023. godine do dana 28. maja ove godine na području Banjaluke preprodavali kokain i marihuanu. Terete ih da su djelovali u tri grupe, a preprodaju droge su dogovarali i putem telefona i u razgovorima kokain su nazivali "čiste majice". Droga je prodavana po cijenama od 50 pa do 6.000 KM zavisno od količine i vrste.

Advokat Marko Mikeš koji brani Lugića smatra da za produženje pritvora njegovom branjeniku nema nikakvog osnova.

Branilac Maksića i Radakovića, Saša Labotić takođe se protivio produženju pritvora.

- Tužilaštvo nije opravdalo ni ovaj mjesec pritvora jer su saslušali svjedoke koji nemaju nikakva saznanja u vezi sa krivičnim djelom koje se na teret stavlja osumnjičenima. Pojedini svjedoci i ne poznaju osumnjičene-rekao je Labotić.

On je u sudnici citirao stav Vrhovnog suda Republike Srpske koji smatra da osumnjičeni u pritvoru ne mogu biti na osnovu pretpostavljenih razloga za pritvor.

- Tužilaštvo nije konkretizovalo u čemu nalazi realnu mogućnost uticaja osumnjičenih na svjedoke niti potkrepljuje dokazima.Stav Vrhovnog suda RS koji je prihvatio stanovište prijedorskog Okružnog suda je da osumnjičeni ne mogu biti u pritvoru iz pretpostavljenih razloga-rekao je Labotić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana