Agan Ramić pravosnažno oslobođen krivice za zločine u Konjicu

SRNA
Agan Ramić pravosnažno oslobođen krivice za zločine u Konjicu

SARAJEVO - Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH odbilo je žalbu Tužilaštva BiH i potvrdilo prvostepenu presudu Suda BiH kojom se optuženi Agan Ramić oslobađa krivice za zločine u Konjicu 1992. godine, saopšteno je iz ovog suda.

Vijeće je 6. decembra prošle godine u predmetu "Agan Ramić", odlučujući o žalbi Tužilaštva BiH na presudu Suda BiH od 17. maja prošle godine, odbilo kao neosnovanu žalbu, te potvrdilo prvostepenu presudu Suda BiH.

U saopštenju se navodi da je prvostepenom presudom Suda BiH Ramić oslobođen od optužbe da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti, jer nije dokazano da je optuženi radnjama opisanim u izreci presude počinio krivično djelo za koje se teretio optužnicom Tužilaštva BiH.

Protiv ove presude nije dozvoljena žalba.

Ramić je bio optužen da je u ljeto 1992. godine u selu Brđani kod Konjica, u svojstvu pripadnika Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Konjic takozvane Armije BiH, obučen u uniformu ove armije i naoružan, došao do kuće maloljetnog Siniše Živaka i tražio od njega da mu uhvati jagnje.

U optužnici je navedeno da je optuženi, kada je Živak uspio da uhvati jagnje, nezadovoljan jagnjetom, počeo da udara Živaka, a kasnije su mu se pridružili i ostali pripadnici Teritorijalne odbrane. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana