RiTE Gacko: Nabujala Gračanica odnijela dva radnika

R. Mijanović, G. Obradović
RiTE Gacko: Nabujala Gračanica odnijela dva radnika

Gacko - Radnici Rudnika i Termoelektrane "Gacko" Slobodan Žarković (43) i Mario Miletić (27) iz Gacka nestali su juče kada je u krugu njihovog preduzeća nabujala rijeka Gračanica odnijela minibus kojim su se vozili radnici poslije noćne smjene.

Do tragedije je došlo juče oko 6.50 časova kada je vozač minibusa preduzeća "Jugoprevoz" Borislav Ivanišević (56) prevozio radnike iz treće smjene.

- Ivanišević nije otišao na standardni prelaz preko mosta, nego je krenuo da pređe rijeku preko improvizovanog prelaza. Međutim, u tom trenutku naišla je velika vodena bujica i odnijela autobus. U minibusu se nalazilo šest radnika i vozač - rekao je izvor blizak istrazi.

Prema njegovim riječima, kada su vidjeli šta se dešava radnici i vozač uspjeli su da iskoče iz malog autobusa, kojeg je bujica potom nosila oko 200 metara.

- Četvorica radnika i vozač uspjeli su da isplivaju na obalu, ali tu sreću nisu imali Žarković i Miletić. Prema pričama njihovih poznanika, oni nisu znali da plivaju - istakao je pomenuti izvor.

Do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" nisu bili pronađeni nestali radnici, a u potragu su se uključili pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RS, vatrogasci, planinari kao i spasioci iz rudnika "Gacko".

- Problem predstavlja to što je rijeka veoma mutna i nabujala, pa će biti veoma teško da ih pronađu. Pretražuje se i druga rijeka u koju se uliva Gračanica - rekao je jedan od spasilaca.

Naš izvor je pojasnio da mu nije jasno zašto se vozač minibusa odlučio da pređe rijeku na tom mjestu, jer su taj prelaz uglavnom koristili tokom ljeta.

- Tu su preko rijeke velike cijevi za vodu, preko kojih su izlili beton i služio je za prelaz velikih dampera. Problem nije ljeti da se tu prelazi jer je plitka rijeka, ali kada je u utorak ujutro prišao, morao je vidjeti da se voda preliva preko tog prelaza - ispričao je naš izvor.

Prema njegovim riječima, ovaj put je nešto kraći pa je vozač vjerovatno planirao da uštedi na vremenu.

Poslije nesreće vozač Ivanišević priveden je u policijsku stanicu Gacko gdje je alkotestiran i utvrđeno je da nije bio pod uticajem alkohola, a zatim je saslušan u svojstvu osumnjičenog.

- Okružni tužilac saslušao je Ivaniševića i on je osumnjičen za izazivanje opšte opasnosti - rekao je portparol Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo Srđan Vukanović i dodao da ostali radnici nisu zadobili povrede u ovoj nesreći.

Radnici RiTE "Gacko" ispričali su da su ostali u šoku i da ovaj grad dugo nije zadesila ovakva tragedija.

- Riječ je o veoma dobrim ljudima i dobrim radnicima. U ovom preduzeću su počeli da rade prije nekoliko mjeseci i svi se nadamo da će ih pronaći žive - rekla je jedna od radnica.

Na području Gacka tokom ponedjeljka i utorka palo je oko 180 litara kiše po metru kubnom, što je rekord posljednjih godina.

Direktor RiTE "Gacko" Milinko Milidrag rekao je da nije u Gacku i da ne može komentarisati jer ne zna tačno šta se desilo.*

Brčko

Tri radnika i jedna žena, slučajna prolaznica, povrijeđeni su juče u centru Brčkog kada je pukla sajla na građevinskim ljestvama.

Dvojica radnika Asmir Z. (19) i Elvis J. (31), kao i prolaznica Dajana Ć. (40) zadobili su lakše povrede, a radnik Senad S. (35) zbog preloma butne kosti zadržan je na bolničkom liječenju. Radnici su mijenjali oluke na stambenoj zgradi u ulici Cvijete Zuzorić. U korpi su bila dva radnika, koji su bili visoko iznad zemlje, kada je došlo do pucanja sajle. Potom je korpa sa radnicima pala u podnožje ljestava, gdje se nalazio treći radnik i slučajna prolaznica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana