Predao se kralj tekstila

G. Obradović, Ž. Domazet
Predao se kralj tekstila

Sarajevo - Tužilaštvo BiH raspisalo je potjernice za osobama koje su izbjegle hapšenja u policijskoj akciji "Pandora", a jedan od glavnih osumnjičenih u ovom slučaju Anes Sadiković u četvrtak se predao policiji.

- Slobode je lišena i njegova nevjenčana supruga Nejra Ražanica. Ona i Sadiković su došli u Tužilaštvo BiH, a potom su lišeni slobode - rekao je "Glasu Srpske" izvor blizak istrazi u okviru koje je uhapšeno više od 40 ljudi među kojima i bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Kemal Čaušević i aktuelni pomoćnik direktora UIO zadužen za carine Zdravko Cvjetinović.

Potjernice su raspisane za osobama za koje se sumnja da su bili članovi organizovane kriminalne grupe koja je malverzacijama prilikom uvoza kineske robe i carinjenja automobila oštetila budžet za više od dvije milijarde maraka. Potjernica je raspisana, između ostalog, i za carinicima Radovanom Đurićem i Sašom Jovanovićem.

Sadiković je ranije više puta hapšen, a poznat je kao "kralj tekstila" na čiji je uvoz u BiH imao monopol.

Svi uhapšeni u akciji "Pandora" tokom srijede i četvrtka predati su u nadležnost Tužilaštva BiH, po čijem nalogu je sprovedena ova akcija. Portparol Tužilaštva Boris Grubešić rekao je da će danas biti održano ročište za određivanje pritvora za 30 uhapšenih.

Čauševićev advokat Asim Crnalić potvrdio je da je obaviješten da će njegovom klijentu biti određen pritvor, te da je Čaušević optužen za zloupotrebe položaja, utaje poreza i pranje novca. Pritvor će biti zatražen i za Cvjetinovića i Sadikovića.

Prema nezvaničnim informacijama, Cvjetinović je imao informaciju da mu se sprema hapšenje i pokušao je da pobjegne, ali su ga u tome spriječili radnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Čaušević i Cvjetinović su osumnjičeni za stvaranje kriminalne organizacije koja je na uvozu kineskog tekstila, po povlašćenim uslovima, zaradila bogatstvo. U grupi povlašćenih uvoznika bio je i Sadiković kao i drugi najveći uvoznik kineske robe u BiH Sadinet Karić.

- Istragom su obuhvaćena 33 službenika UIO. Među njima ima carinika, carinskih inspektora, šefova carinskih ispostava i vođa smjena. Prema prvim informacijama svaki od njih oštetio je budžet za najmanje pet hiljada, a neki i više od 20.000 maraka - rekao je izvor blizak istrazi.

Među uhapšenima su i predstavnici firmi koje su osumnjičene za nelegalan uvoz i podmićivanje carinika. Uhapšeno je odgovorno lice u firmi "Kodra" iz Kiseljaka Dražan Kožul, predstavnik firme "Anadol BH" iz Doboja Emir Bašić i odgovorno lice preduzeća "Novko-prom" iz Brčkog Nusmir Mujanović. Bašić je blizak saradnik i bivši tjelohranitelj visokog funkcionera SDA Šemsudina Mehmedovića.

Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović rekla je juče da podržava sve akcije privođenja onih koji su pravili propuste i zloupotrebe u oblasti javnih finansija. Komentarišući izjavu direktora UIO Mire Džakule da slične neregularnosti postoje i u entitetskim poreskim upravama, Cvijanovićeva je rekla da to prate nadležne institucije.

- Bilo bi dobro da znamo na šta se tačno misli, jer bi nadležnim institucijama bilo lakše da razumiju takvu izjavu. Ako ima nepravilnosti, preduzimaju se radnje, bilo da je riječ o Narodnoj skupštini ili o institucijama koje će provjeravati postojanje eventualnih zloupotreba - rekla je Cvijanovićeva.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija je kazao da je Džakula u vrijeme činjenja kriminala takođe radio u UIO, te da su i zaposleni u UIO, koji su sada uhapšeni, takođe ranije radili u UIO na istim poslovima. Dodao je da je UIO monstrum institucija i da je napravljena da bi se putem nje kralo.

- Upravni odbor UIO nema nadležnosti nad vođenjem Uprave, već da se bavi samo zakonodavnim rješenjem kada su u pitanju indirektni porezi - naglasio je on i odbacio mogućnost da se sličan kriminal dešava u Poreskoj upravi RS.

Osumnjičeni

U akciji "Pandora" osumnjičeni su Kemal Čaušević, Zdravko Cvjetinović, Alija Mašić, Nedeljko Milovanović, Milenko Nikić i Avdija Škahić. Pod istragom su i Goran Marinković, Edin Nukić, Almir Kadić, Anes Sadiković, Radovan Đurić, Nedeljko Milovanović, Janko Jovanović, Milanko Nikić, Jasna Liović, Miroslav Kragulj, Sveto Miljić, Ljubomir Vlajnić, Dragan Tomić, Dejan Pavić, Mermin Hrusitać, Aleksandar Petrović, Saša Jovanović, Hajrudin Muminović, Faruk Šušnjar, Danijel Stojčić i Boro Marjanović. Osumnjičeni su i Radan Kuzmanović, Mišo Novković, Veseljko Starčević, Edvin Ađulović, Dejan Nožica, Mirko Ivić, Josip Kovačević, Dragica Žugić, Lejla Bilajac, Ivica Čajić i Zoran Cvjetinović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana