Zvono okuplja više od 117.500 đaka u Srpskoj

Danijela Bajić
Zvono okuplja više od 117.500 đaka u Srpskoj

BANjALUKA - U dvorištima i učionicama osnovnih i srednjih škola širom Srpske od danas će se ponovo, nakon ljetne pauze, čuti dječija graja, a školsko zvono u klupama okupiće više od 117.500 đaka.

Početku nastave najviše se obradovalo 8.957 prvačića, koji će se prvi put susresti sa školskim obavezama. S obzirom na to da je bezbjednost đaka najveći izazov, ali i prioritet, nadležni u školama dobili su i nove smjernice i preporuke za rad u ovoj školskoj godini.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Bijeljina Predrag Račanović istakao je za “Glas Srpske” da su obezbijeđeni svi materijalni i tehnički uslovi za početak školske godine.

- Ono po čemu će se ova školska godina razlikovati od prethodne jeste to što imamo nove smjernice. U fokusu ove godine je, između ostalog, jačanje komunikacije sa đacima i roditeljima. Takođe, dobili smo i smjernice za rasterećenje đačkih torbi. Zadatak nastavnika će biti da prije narednog dana saopšti đacima šta će im od pribora i udžbenika sutradan trebati - kazao je Račanović.

Dodao je da će sve škole u ovoj godini biti obavezne da izrade interni pravilnik o upotrebi mobilnih uređaja, gdje se akcenat biti stavljen na to da učenici mogu da donose telefone, koje će koristiti samo uz saglasnost nastavnika ili direktora.  

- To znači da će se telefoni moći koristi samo prije i poslije škole, nikako za vrijeme nastave, kada će morati biti isključeni - objasnio je Račanović.

Prema njegovim riječima, škole će i ove godine morati da izrade akcione planove u smislu pojačanog dežurstva nastavnika i đaka. Roditelji, kao i svi oni koji,iz nekog razloga budu dolazili u školu, prethodno će, naglašava on, morati da se najave i navedu razlog dolaska u školu, dok će odluku o njihovom prijemu donositi direktor.

- U narednim mjesecima škole će imati zadatak da organizuju i predavanja koja se odnose na navijačku kulturu, koja se često pretvara u nekulturu, sport u agresiju i delinkvenciju. Cilj je da se još od malih nogu shvati potreba pristojnog ponašanja i na sportskim događajima - istakao je Račanović.

Početak nove školske godine jedva su dočekali i zaposleni u srednjim školama. Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Ljuban Bajić rekao je da bi sve škole danas trebalo da otvore vrata svojim đacima.

- Građevinska škola u Banjaluci ove godine nastavu će držati na dvije lokacije, odnosno u staroj zgradi, kod parka “Mladen Stojanović” i u prostorijama Fakulteta za poslovne studije u krugu “Čajavca” - kazao je Bajić, ujedno i direktor banjalučke Građevinske škole.

Ministarka prosvjete i kulture RS Željka Stojičić čestitala je svim učenicima, roditeljima, nastavnom i vannastavnom osoblju početak nove školske godine sa željom da bude obilježena znatnim postignućima i istakla da nastavnici treba da svojim radom nastave da inspirišu i usmjeravaju mlade generacije ka uspjehu.

- Pred vama je još jedna školska godina puna izazova i napornog rada na sticanju znanja i potrebnih vještina. Prvačićima posebno želim da im prvi dani u školskim klupama postanu lijepe životne uspomene - istakla je Stojičićeva podsjećajući da je u prvi razred srednje škole upisano 9.505 učenika.

Čestitkama se pridružio predsjednik RS Milorad Dodik. On je đacima poželio da im prvi dan škole donese posebnu radost koja će im ostati u najljepšem sjećanju.

- Neka u novoj školskoj godini učenici steknu nova znanja i postignu dobar uspjeh i da se zajedno sa nastavnicima, roditeljima i prijateljima raduju učenju, druženju i obrazovanju - istakao je Dodik naglasivši da jedan od ključnih prioriteta Srpske ostaje dodatno ulaganje u školstvo i obrazovni sistem.

Lijepe želje nisu izostale ni od predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića, koji je istakao da je zadatak svih obezbijediti đacima kvalitetan obrazovni sistem koji će ih edukovati i osposobiti za ulazak u svijet odraslih.

Pribor

Predstavnici Unije poslodavaca Republike Srpske i Udruženja porodica sa četvoro i više djece Srpske “Četiri plus” organizovali su akciju prikupljanja školskog pribora za djecu iz višečlanih porodica. Ovom zajedničkom akcijom Unija poslodavaca i Udruženje “Četiri plus” žele da ukažu na značaj porodice, majčinstva i djece za društvo u cjelini.
Ovo je, kako su naveli iz Unije poslodavaca, 11. godina zaredom kako uz pomoć svojih članova pomažu osnovcima iz višečlanih porodica da sa svim potrebnim priborom krenu u novu školsku godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana