Zvaničnici Srpske: Nemjerljiva uloga boraca

GS, Srna
Zvaničnici Srpske: Nemjerljiva uloga boraca

BANjALUKA - Zvaničnici Republike Srpske čestitali su Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske rukovodstvu Boračke organizacije Srpske i svim pripadnicima Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je nemjerljiva uloga srpskih boraca i žrtva koju su podnijeli u stvaranju i očuvanju Republike Srpske.

-Bez njihove borbe, hrabrosti, junaštva i nesebičnog žrtvovanja danas ne bi bilo Republike Srpske i slobode srpskog naroda. Zbog toga nikada ovaj važan datum u istoriji našeg naroda ne smije da se zaboravi, a dužnost i obaveza svih nas je da čuvamo tekovine Odbrambeno-otadžbinskog rata i s posebnim poštovanjem njegujemo sjećanje na borce koji su najzaslužniji za slobodu koju danas uživamo - poručio je Dodik.

On je naveo da se borcima duguje poštovanje i zahvalnost, a da posebno institucije Republike Srpske moraju da učine sve kako bi porodicama poginulih boraca, preživjelim borcima i ratnim-vojnim invalidima omogućile bolji život i ostvarenje svih prava koja zaslužuju.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je u čestitki da su borci VRS zaštitili srpski narod u ratnim vremenima i odbranili Srpsku i njena ognjišta.

Višković je istakao da je zato obaveza institucija Srpske da čuvaju tradiciju Vojske Republike Srpske i sjećanje na njihova hrabra djela.

On je u čestitki predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske Radanu Ostojiću i svim pripadnicima Vojske Republike Srpske naveo da će Vlada, zajedno sa BORS-om, nastaviti da radi na unapređenju položaja i materijalnog standarda porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca.

Višković je naglasio da Prvi srpski ustanak predstavlja početak borbe srpskog naroda za oslobađanje od vjekovnih okova ropstva i simbol je srpskog ponosa i nesalomivog duha, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Premijer Srpske je istakao da su značaj Prvog srpskog ustanka u srpskoj istoriji, kao i njegova slobodarska ideja, imali veliki uticaj i na borce u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske zbog čega se ovaj datum obilježava u Republici Srpskoj i kao Dan boraca.

-Zato, u isto vrijeme, slavimo ovaj datum i posvećujemo ga i našim hrabrim precima, kao i herojima koji su dali živote u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za Republiku Srpsku - rekao je Višković.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić čestitao je BORS-u Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata, istakavši da je očuvanje Srpske i zaštita prava svih koji su učestvovali u njenom stvaranju zajednička obaveza i opredjeljenje.

-I na ovaj dan želim da zahvalim svim borcima Republike Srpske, a posebno porodicama poginulih i ratnim vojnim invalidima, za nesebičnu žrtvu koju su dali za sve nas da bismo živjeli u svojoj zemlji, u miru i slobodi - naglasio je Stevandić.

On je naveo da se Narodna skupština Republike Srpske u skladu sa ustavnom ulogom i mogućnostima Srpske zalaže za bolji status boraca, porodica poginulih i ratnih vojnih invalida, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

-Očuvanje Republike Srpske i zaštita prava svih koji su učestvovali u njenom stvaranju je naša zajednička obaveza i naše opredjeljenje - poručio je Stevandić.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović navela je da je obilježavanje Dana boraca i Prvog srpskog ustanka prilika da se sa posebnim uvažavanjem i vječnom zahvalnošću sjetimo svih heroja koji su kroz tešku i stradalničku istoriju, braneći svoju zemlju, jezik i nacionalni identitet, položili svoje živote na oltar otadžbine.

Cvijanovićeva je istakla da je ovaj veliki praznik, koji objedinjuje težnju za slobodom i opstankom na vjekovnim ognjištima, veoma značajan za Republiku Srpsku jer simbolizuje slobodarski duh i patriotizam srpskog naroda, kao i nastojanje da ravnopravno sa drugim narodima, živi i radi u miru i slobodi.

-Obilježavanje Dana boraca i Prvog srpskog ustanka prilika je da se sa posebnim uvažavanjem i vječnom zahvalnošću sjetimo svih heroja koji su kroz tešku i stradalničku istoriju, braneći svoju zemlju, jezik i nacionalni identitet, položili svoje živote na oltar otadžbine - navela je Cvijanovićeva u čestiki.

Ona je u čestitki istakla da nesebična žrtva koju su podnijeli, trasirajući put slobode budućim generacijama, trajno obavezuje da se čuva i jača Republika Srpska, najveća tekovina Odbrambeno-otadžbinskog rata, a da se porodicama poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima pruži sva moguća podrška.

Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, u kojem su život dala 23.752 pripadnika Vojske i policije Srpske i 219 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka, biće danas obilježen u Višegradu.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine, a, prema podacima tadašnjeg Generalštaba, na kraju rata Vojska Republike Srpske brojala je 210.000 mobilisanih boraca.

Prvi srpski ustanak protiv otomanske vlasti podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i 219 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka istorijski su događaji od republičkog značaja i biće obilježeni danas u Višegradu, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i BORS-a.

Organizacija starješina

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske čestitala je svim borcima Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata i 219 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka, ističući da su borci Vojske Republike Srpske dali nemjerljiv doprinos stvaranju i očuvanju Srpske.
Iz Organizacije starješina podsjećaju da je kroz Vojsku prošlo više od 200.000 vojnika, a više od 23.000 je ugradilo svoje živote u temelje Republike Srpske, dok je 35.000 sa statusom ratnih vojnih invalida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana