Zvaničnici čestitali Međunarodni dan slobode medija: Slobodni mediji i istinito informisanje stub demokratskog društva

GS
Foto: Ilustracija

BANjALUKA- Zvaničnici Republike Srpske čestitali su Međunarodni dan slobode medija svim medijskim kućama, novinarima, urednicima, snimateljima i medijskim radnicima.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je svim novinarima i svim zaposlenim u medijima 3. maj - Svjetski dan slobode medija, ističući da su nezavisni i profesionalni mediji temelj svakog demokratskog društva.
Čubrilović je naglasio da zakonodavni okvir Republike Srpske garantuje potpune medijske slobode.

"Želim vam da, u službi istinitog i pravovremenog informisanja javnosti, sačuvate slobodu i objektivnost i doprinesete demokratizaciji našeg društva. Slobodu medija i novinarstva niko ne može, niti smije da ugrozi", naveo je Čubrilović u čestitki.

On je istakao da je važno da mediji, uz poštovanje najviših profesionalnih i etičkih kodeksa, rade nesmetano i da, uz poboljšanje materijalnih i profesionalnih uslova rada novinara, informišu građane o svim važnim političkim, društvenim, ekonomskim, kulturnim i sportskim događajima, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Čubrilović je rekao da je u uslovima evidentne globalne medijske i informativne krize uzrokovane plasiranjem netačnih i neprovjerenih informacija radi svjesnog stvaranja atmosfere haosa i manipulacije javnim mnjenjem, neophodno sačuvati objektivnost i profesionalnost u radu medija.

"Potrebno je sačuvati slobodu medija i unaprijediti položaj novinara u našem društvu, ali protiv zloupotrebe slobode medija moramo se zajedno boriti", zaključio je Čubrilović.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je, povodom 3. maja - Međunarodnog dana slobode medija, da su institucije Republike Srpske opredijeljene za otvoren i partnerski odnos prema svim medijima, objektivno i odgovorno informisanje, u interesu javnosti i svih građana Srpske.

"Obilježavanje Međunarodnog dana slobode medija prilika je da se podsjetimo da su sloboda izražavanja i nezavisni mediji od presudne važnosti za svako demokratsko društvo", navodi se u čestitki koju je Cvijanovićeva uputila svim novinarima, redakcijama, uredništvima i udruženjima novinara u Republici Srpskoj.

Cvijanovićeva je istakla da uvažavajući značaj medija i slobode javne riječi želi da profesionalnim izvještavanjem nastave doprinositi informisanju, izgradnji i očuvanju demokratije, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

"Čestitam vam ovaj dan i želim mnogo uspjeha na profesionalnom i ličnom planu, bolje uslove rada i status u društvu", navela je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je novinarima i svim zaposlenim u medijima 3. maj - Svjetski dan slobode medija, ističući da oni svojim profesionalnim, istinitim i pravovremenim informisanjem javnosti daju važan doprinos izgradnji slobodnog i demokratskog društva.

"Mediji su jedan od najvažnijih stubova svakog društva i s toga je neophodno da se u svom radu rukovode isključivo profesionalnim standardima. Naša zajednička obaveza je da omogućimo slobodu medija, bolji položaj i bolje uslove rada svih zaposlenih u medijima", istakao je Dodik.

On je naglasio da je sloboda medija od velike važnosti za opstanak demokratije, ali i da se treba zajedno boriti protiv zloupotrebe te slobode i pojave dezinformacija.

"Zajedničkim naporima potrebno je očuvati slobodu izražavanja i istinitog informisanje i omogućiti novinarima da javnosti pruže objektivnu i pouzdanu informaciju, te da za takav svoj posao budu adekvatno plaćeni", naveo je Dodik u čestitki.On je dodao da profesionalno novinarstvo i profesionalni mediji imaju podršku u svakom društvu koje teži demokratskim vrijednostima kao što su sloboda izražavanja i istinitog informisanja.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ukazao je u čestitki povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija, da je novinarska profesija jedna od ključnih za razvoj demokratije i napredak društva u cjelini.

"Važno je da svi zajedno kontinuirano doprinosimo unapređenju uslova za profesionalno i odgovorno obavljanje novinarskog posla", navodi se u čestitki Viškovića koju je uputio svim novinarima, redakcijama, uredništvima i udruženjima novinara u Republici Srpskoj.

Višković je istakao da će Vlada nastaviti da njeguje otvoren i partnerski odnos sa svim medijima, pružajući podršku slobodi izražavanja s ciljem da građani Republike Srpske budu tačno i pravovremeno informisani, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija uputio je čestitku novinarima, redakcijama, uredništvima i udruženjima novinara u BiH, kao i drugim zaposlenim u sredstvima javnog informisanja, povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija, ukazavši da je objektivno informisanje od ključnog značaja i za građane i za odnose unutar države.

"Sloboda medija, kao i slobode govora i izražavanja, čine osnov svakog demokratskog društva. Svako društvo može ostvariti napredak i razvoj samo onda kada raspolaže tačnim, provjerenim i blagovremenim informacijama. Važnost objektivnog informisanja od ključnog je značaja za građane, kao i za odnose unutar države", navodi se u čestitki.

Tegeltija je zahvalio svim medijskim radnicima koji odgovorno i predano rade svoj posao i doprinose da se izvorna riječ i poruka čuju objektivno.

"Urednici, novinari, kamermani, fotografi i ostali zaposleni u medijskim kućama u BiH, u svoje ime i u ime Savjeta ministara, čestitam vam 3. maj - Međunarodni dan slobode medija", navodi se u čestitki predsjedavajućeg Savjeta ministara.


Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković čestitao je svim novinarima i medijskim radnicima Međunarodni dan slobode medija uz poruku da je društvo slobodno koliko su slobodni mediji.

Gradonačelnik se zahvalio novinarima i ostalim medijskim radnicima na požrtvovanom radu, često u jako teškim uslovima.

– Svim novinarima i medijskim radnicima srećan Međunarodni dan slobode medija. Hvala vam na svakom profesionalnom izvještaju, članku, na svakoj emisiji i izdvojenom prostoru. Hvala vam što pratite Banju Luku, hvala vam što ste na mnoge afere reagovali efikasnije nego institucije i što časno branite profesiju i odolijevate brojnim pritiscima – poručio je gradonačelnik

Ističe da je mnogo toga s čim se novinari, i mediji uopšte, suočavaju, te da svi zajedno moramo raditi na tome da svima omogućimo da imaju što bolje uslove rada, da za to budu adekvatno plaćeni i da imaju bolji status u društvu.

– Mediji svoje zadatke obavljaju profesionalno, a na nama je da im omogućimo da ih obavljaju u što boljim uslovima – poručio je Stanivuković.


Predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske i 15 granskih sindikata, koji djeluju u okviru Saveza, čestitali su danas 3. maj - Međunarodni dan slobode medija svim medijskim kućama, novinarima, urednicima, snimateljima i medijskim radnicima.

U čestitki Saveza sindikata navedeno je da svi medijski radnici obavljaju težak i zahtjevan posao, svakodnevno se suočavajući sa novim izazovima, kako bi pravovremeno, objektivno i profesionalno informisali javnost o svim važnim događajima.

"Na izuzetno težak položaj, niske plate i nesigurna radna mjesta svakodnevno ukazuje i Sindikat medija i grafičara Republike Srpske, koji i ovim putem poziva sve zaposlene u medijima da se sindikalno organizuju da bi zaštitili svoja radnička i sindikalna prava", navedeno je u čestitki.

Kako je istaknuto, važno je da se plate u medijima uređuju Posebnim kolektivnim ugovorom i Kolektivnim ugovorom kod poslodavca, koji je neophodno zaključiti u što kraćem roku.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 3. maj Svjetskim danom slobode medija da bi podigla svijest o važnosti slobode medija i podsjetila vlade da je njihova dužnost poštovati i osigurati slobodu izražavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana