Zvaničnici čestitali 8. mart: Bez uspješnih žena nema ni uspješne Srpske

Srna
Zvaničnici čestitali 8. mart: Bez uspješnih žena nema ni uspješne Srpske

SARAJEVO - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je Međunarodni praznik žena 8. mart svim ženama, naglasivši da bez jakih i uspješnih žena ne može biti ni uspješne ni jake Republike Srpske.

-Drage naše dame, želim vam srećan 8. mart! Zahvaljujući vašem doprinosu i tome što ste bile pažljivije, borbenije i hrabrije, uspijevale ste da brinite o svojim porodicama, karijeri, Republici Srpskoj, A naše društvo je svakim danom sve ljepše, humanije i uspješnije - istakao je Dodik u čestitki.

Srpski član Predsjedništva je naglasio da je iskustvo pokazalo da je od ključnog značaja omogućiti ženama puno i jednako učešće u pitanjima rješavanja mnogih pitanja u društvu, donošenja odluka i kreiranja politika na dobrobit svih, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

-Srećni smo što imamo hrabre, jake, obrazovane i posvećene žene koje zajedno sa nama grade bolju Republiku Srpsku. To je velika čast za sve nas - poručio je Dodik. Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku svim ženama povodom 8. marta i istakla da je potreba za daljom emancipacijom žena trajni zadatak društva u cjelini.

Cvijanovićeva je istakla da je obilježavanje 8. marta, praznika koji simbolizuje borbu za prava i jednakost žena, prilika na podsjećanje na dug put koji su žene prošle u nastojanju da ostvare socijalnu i rodnu ravnopravnost.

-Republika Srpska, kao zrelo demokratsko društvo, na putu uključivanja žena u javni, profesionalni i politički život postigla je puno, ali potreba za daljom emancipacijom žena, poboljšanjem njihovog ekonomskog i socijalnog položaja, kao i zaštite od svih oblika diskriminacije, trajni je zadatak društva u cjelini - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da će, stremeći najvišim standardima u području rodne jednakosti, institucije Republike Srpske nastaviti da kroz svoje politike i mjere doprinose unapređenju prava i položaja žena, osnaživanju, kao i podizanjem svijesti o njihovom značaju i ulozi u društvu.

Cvijanovićeva je poželjela svim ženama i njihovim porodicama puno zdravlja, sreće i uspjeha, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću predsjednika Republike Srpske. Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković u čestitki povodom Međunarodnog dana žena istakao je da Vlada Republike Srpske snažno i u svakoj prilici afirmiše ulogu žena, svjesna da je i dalje potrebno ulagati napore u poboljšavanje položaja žena u društvu.

Višković je svim ženama u Republici Srpskoj i BiH uputio najsrdačnije želje povodom Međunarodnog dana žena u ime Vlade Republike Srpske i svoje ime, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

-Međunarodni dan žena je još jedna prilika da ukažemo na potrebu snažne promocije rodne ravnopravnosti i zaštiti njihovih prava u svim segmentima društva, uključujući i institucije sistema i javne uprave - naglasio je Višković u čestitki. Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je u čestitki, povodom Međunarodnog dana žena - 8. marta, da će parlament nastaviti da sistemskim mjerama i kvalitetnim zakonskim rješenjima radi na daljem unapređenju prava i položaja žena u društvu.

Čubrilović je naveo da veliki broj žena u Republici Srpskoj obavlja značajne i odgovorne funkcije, te da je njihova posvećenost poslu i profesionalizam u radu jedan od osnovnih poluga razvoja Republike Srpske kao humanijeg i boljeg društva, saopšteno je iz parlamenta.

-Uloga žene i majke, kao stuba svake porodice, jeste nešto čemu se divimo i čemu treba odati duboko priznanje - izjavio je Čubrilović.

U čestitki koju je uputio u ime Narodne skupštine Republike Srpske i u svoje ime, Čubrilović je svim damama poželio da im Međunarodni dan žena donese zdravlje i radost, lični, porodični i profesionalni uspjeh.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija čestitao je svim ženama u BiH 8. mart, Međunarodni dan žena, istakavši da su žene svojom predanošću, požrtvovanošću i odgovornošću dokazale da su snažni nosioci pozitivnih društvenih promjena i vrijednosti.

Tegeltija je u čestitki upućenoj u svoje i ime Savjeta ministara naglasio da je napredak i prosperitet svakog društva određen ulogom koju u njemu imaju žene.

-Ne samo ovog, već svakog dana svi zajedno trebamo odavati priznanje i poštovati ulogu žene kao majke, supruge i ravnopravnog partnera u svim aspektima našega života - naveo je Tegeltija.

Zbog toga, kako je istakao, sve institucije u BiH moraju da nastave predano da rade na poboljšanju ukupnog položaja žena, jačanju njihove ekonomske, političke i društvene nezavisnosti, s ciljem izgradnje humanijeg i društva jednakih prava za sve.

Tegeltija je izrazio najdublje poštovanje i zahvalnost svim ženama u BiH na zalaganju i entuzijazmu koje ulažu u razvoj društva, saopšteno je iz Savjeta ministara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana