Zimske atrakcije Krajišnicima nadohvat ruke: OC "Jahorina" gradiće ski-centar na Manjači

Anita Janković Rečević
Foto: V.Tripić

BANjALUKA - Ljubitelji zimskih sportova iz krajiških opština do najbližeg skijališta više neće morati putovati satima, jer bi uskoro na Manjači mogao nići savremeni ski-centar, koji će zasigurno doprinijeti turističkom i privrednom razvoju tog kraja.

Izgradnju ski-centra na Manjači najavio je juče srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, navodeći da će Vlada Srpske u ponedjeljak donijeti odluku o tom projektu.

- Počinjemo izgradnju ski-centra na Manjači. Olimpijski centar (OC) “Jahorina” i Vlada RS obezbijediće 53 miliona KM za izgradnju ski-centra na koji se veoma dugo čeka - rekao je Dodik.

Dodao je da će projekat u srijedu biti prezentovan na Manjači.

- U toku godine biće donesena i odluka o izgradnji Sokograda u Sokocu, što će značajno poboljšati turističku ponudu ove perspektivne opštine i doprinijeti njenom razvoju - naveo je Dodik na svom “Tviter” nalogu.

Na kojem lokalitetu na Manjači će biti građen ski-centar i šta je predviđeno projektom u OC “Jahorina” juče nisu željeli otkrivati.

- Imamo kreiran plan za oživljavanje tog planinskog lokaliteta, ali Vlada RS prvo treba da usvoji tu odluku, a zatim i zaduži OC “Jahorina” za izgradnju. Okvirni plan je da Manjača bude prigradsko skijalište koje bi svojim kapacitetima ispunjavalo zahtjeve lokalnih gostiju i turista, koji bi dolazili na dnevni ili vikend boravak. Detaljan plan će biti izložen tek ukoliko budu realizovana prva dva koraka - rekli su u OC “Jahorina”.

Direktor Turističke organizacije RS Miodrag Lončarević kaže da će investicija ovog tipa donijeti niz dobrobiti, ne samo za Manjaču i Banjaluku, već za sve krajiške opštine koje gravitiraju oko planine.

- Banjaluka je zajedno sa Trebinjem turistički dragulj Srpske. Obiluje mnogim zanimljivim sadržajima, počevši od Vrbasa, tvrđave Kastel, jezera na Manjači, a ukoliko dobije i ski-centar, turistička ponuda grada biće kompletna - rekao je Lončarević i dodao da je jedan takav kompleks nedostaje sjevernom dijelu Srpske.

Lončarević navodi da će izgradnja ski-centra ubrzati razvoj seoskog turizma, koji je sve popularniji među domaćim i stranim turistima.

- Manjača je vrlo atraktivna za turiste tokom ljetne sezone, zimi baš i ne, ali ta investicija će to promijeniti - kazao je on.

Direktor banjalučkog Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić najavu o izgradnji ski-centra ocjenjuje kao pun pogodak.

- Biće to fantastična priča za sve opštine koje se naslanjaju na Manjaču.

Turizam najbrže podstiče razvoj nekog kraja i u privrednom pogledu siguran sam da je to odličan koncept koji će dovesti do povećanja proizvodnje domaće hrane, razvoja ugostiteljstva i drugih uslužnih djelatnosti. Očekujemo da Manjača vrvi od turista i zimi, baš kao i ljeti - rekao je Ilić i dodao da ne zna na kojoj tačno lokaciji će biti građen ski-centar, ali da pretpostavlja da će to biti u gornjem dijelu Manjače, prema Mrkonjić Gradu, gdje je veći broj sniježnih dana.

Andrićgrad

Skupština opštine Višegrad usvojila je zaključak koji se odnosi na to da Olimpijski centar “Jahorina” preuzima Andrićgrad.

Načelnik opštine Mladen Đurević ocijenio je da je to veoma dobra odluka i za Višegrad i za Andrićgrad.

Odbornici su tokom zasjedanja, koje je trajalo 13 časova, razmatrali, a potom i prihvatili pismo namjere predstavnika državnog kapitala u Andrićgradu, koje se odnosi na poslovanje ovog kompleksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana