Zima zaledila Banja Luku i RS

S.Tadić, D. Keleč
Zima zaledila Banja Luku i RS

BANjA LUKA - Niske temperature izazvale su mnogobrojne probleme stanovnicima Srpske, a snježno nevrijeme nije zaobišlo ni Banju Luku, gdje je nekoliko gradskih naselja juče ostalo bez struje, vode i grijanja.

Temperatura od minus 17 stepeni Celzijusa napravila je probleme vozačima, koji nisu mogli da pokrenu svoja vozila, autobusi su kasnili, a semafori na pojedinim raskrsnicama nisu radili.

- Zbog havarije na trafo-stanici od 9.40 do 13 časova bez struje su bili dijelovi naselja Borik, Starčevica, Obilićevo, Centar, Vrbanja, Ada, Debeljaci i Rebrovac. Ekipe održavanja uprkos velikoj hladnoći uspjele su da otklone kvar - saopštili su iz "Elektrokrajine".

Nestanak struje poremetio je i normalno funkcionisanje banjolučke "Toplane", jer pumpe na podstanicama nisu mogle da upumpavaju toplu vodu u radijatore.

- Kada nema struje, pumpe za vodu staju, pa zato nije bilo grijanja oko dva časa. Vrlo brzo uspjeli smo da uspostavimo normalno zagrijavanje stanova - izjavio je tehnički direktor "Toplane" Novo Vučeta.

Velika hladnoća uzrokovala je i pucanje vodovodne cijevi na raskrsnici ulica Knjaza Miloša i Ilije Garašanina u banjolučkoj mjesnoj zajednici Lazarevo.

- To je bilo u nedjelju oko 18.45 časova, a niska temperatura onemogućila je našoj ekipi da izađe na teren i otkloni kvar. Tek juče u jutarnjim časovima počeli smo sa zamjenom cijevi. U toku popodnevnih i večernjih časova uspostavljeno je redovno snabdijevanje vodom ovog dijela grada - rekao je direktor Sektora održavanje "Vodovoda" Saša Ševo.

Zimske službe su i juče uklanjale snijeg i led sa ulica. Danas će im i vrijeme ići naruku, jer se očekuju nešto više temperature, a u toku dana trebalo bi da bude između šest i osam stepeni Celzijusa iznad nule.

Poledica i ugažen snijeg na većini puteva u Republici Srpskoj i FBiH otežali su saobraćaj, zbog čega iz Auto-moto saveza RS savjetuju vozačima da upotrebljavaju zimsku opremu.

- Regionalni put Glamoč - Rore - Drvar i dalje je zatvoren za sva vozila, a zbog zaostalog snijega sužen je put na dionici Gacko - Tjentište. Regionalni put Plužine - Obrnja preko prevoja Morine trenutno je neprohodan zbog povećanih smetova i jakih vjetrova - rekli su u AMS RS.

Pojedini dijelovi opštine Kneževo i dalje su bez struje, a radnici pokušavaju da otklone kvarove na dalekovodima.

- Naselje Golo Brdo već danima nema električne energije, a bez struje su više od deset dana i mještani Imljana - kazao je rukovodilac poslovnice "Elektodistribucije" u Kneževu Nedeljko Brborović.

U Han Pijesku juče nije bilo struje, pa su osnovna i srednja škola ostale bez grijanja, a potrošači koji se snabdijevaju s izvorišta Kraljeva gora nisu imali vodu.

- Nastava u školama je skraćena na pola časa, a biće održana samo četiri časa. Problem je i to što već nekoliko dana u školama nema uglja - kazao je direktor OŠ u Han Pijesku Obrad Savčić.

U preduzeću "Romanija putevi" kažu da su svi putni pravci Sarajevsko-romanijske regije očišćeni i prohodni.

- Putevi su posuti, ali zbog niskih temperatura koje su na području Sokoca juče dostizale minus 28 stepeni Celzijusovih, putevi nisu posipani jer materijal na ovako niskim temperaturama ne može da deluje - naglašavaju u ovom preduzeću.

U opštini Čelinac preduzeća koja su zadužena za zimsko održavanje lokalne putne mreže, uspjela su da održe prohodnost svih važnijih putnih pravaca.

- Saobraćaj se otežano odvija, a najrizičniji su lokalni putevi prema selima Popovac i Šnjegotina Donja - kažu u ovom preduzeću.

U Gacku je juče temperatura bila 28 stepeni ispod nule, i to je najniža temperatura izmjerena u posljednjih deset godina.

- Uprkos jakim snježnim padavinama tokom vikenda i niskih temperatura saobraćaj se na području cijele istočne Hercegovine odvijao bez zastoja, osim na regionalnom putu Nevesinje - Kalinovik preko prevoja Morine, koji je od prošle sedmice zatvoren za saobraćaj - kažu u preduzeću "Hercegovina putevi".

Preduzeće "Komunalne usluge" u Prijedoru imalo je problema sa odvozom smeća, jer je u vozilima zbog niskih temperatura smrzlo gorivo.

- Prijedorčanima nije odvezeno smeće, ali su na sreću naše ekipe očistile većinu ulica, tako da za sada nema problema sa snijegom na ulicama - kazao je direktor ovog preduzeća Dujo Milanko.

Prijedorska "Toplana" ne gasi grijanje ni po noći, a to će trajati dok ne prođe talas polarne hladnoće.

U banjolučkom Domu zdravlja pomoć ljekara najviše su tražili hronični bolesnici, starije osobe i djeca.

- Pacijenti najčešće dolaze radi viroza ili prehlade, ali i zbog raznih iščašenja, koja su nastala zbog pada na ledu i klizavom snijegu. Povećan je broj i hroničnih bolesnika, kojima ove niske temperature stvaraju zdravstvene probleme - kazala je portparol Doma zdravlja u Banjoj Luci Dušica Stanković.

Slična situacija je i Opštoj bolnici "Sveti apostol Luka" u Doboju, gdje je povećan broj hroničnih bolesnika, ali ima i dosta pacijenata koji dolaze zbog povreda nastalih padovima na poledici.

Autobusi kasnili

Stanovnici nekoliko dijelova Banje Luke žalili su se na kašnjenja autobusa i do 30 minuta.

- Po onakvoj zimi uzalud smo čekali autobuse. Znali su za prognozu i trebalo je da se pripreme za niske temperature - rekao je stanovnik Drakulića Božo Tadić.

Iz nekoliko prevozničkih preduzeća apelovali su na građane da imaju strpljenja.

- Radimo sve da kašnjenja ne bude, ali su velike gužve u saobraćaju - rekli su u "Autoprevozu".

Izmjerena temperatura

U Bosni i Hercegovini prvog dana zime temperature su bile veoma niske. U opštini Sokolac bilo je minus 28 stepeni Celzijusovih, Drvaru minus 24, Livnu, Prijedoru i Sanskom Mostu minus 20, Derventi minus 19, Srebrenici i Tuzli minus 17, Mostaru minus osam, a Trebinju minus šest stepeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana