Žene u Gradišci mogu izabrati novog ginekologa

Anita Janković Rečević
Žene u Gradišci mogu izabrati novog ginekologa

GRADIŠKA - Nakon što je Bolnica Gradiška odlučila da, zbog neisplativosti, prestane da pruža usluge primarne zdravstvene zaštite u oblasti ginekologije, u Fondu zdravstva poručuju da pacijentkinje neće ostati uskraćene za preglede i liječenje budući da se mogu preregistrovati u druge ustanove i to u bilo kojem gradu.

Naime oko 7.700 žena, koliko ih je bilo registrovano kod ginekologa u Bolnici Gradiška, od januara iduće godine u toj zdravstvenoj ustanovi više neće moći da obavljaju redovne ginekološke preglede, analize i druge usluge iz domena primarne zdravstvene zaštite.

Direktor Bolnice Gradiška Rajko Dodik za “Glas” navodi da je ova ustanova deset godina pružala usluge primarne zdravstvene zaštite u oblasti ginekologije isključivo da bi pomogla lokalnom Domu zdravlja, ali i pacijentkinjama, naglašavajući da taj nivo zaštite nije u domenu bolnica.

- Vršenje tih usluga postao je kamen oko vrata koji nas gura u finansijsku dubiozu, odnosno uskraćuje isplatu bruto plata. To je problem koji nas muči već godinu i po, nije od juče. Od Fonda zdravstva na godišnjem nivou dobijamo oko 16 maraka po registrovanoj ženi, a samo jedan papa test košta od 20 do 25 KM, plus gdje su drugi potrošni materijali. Tražili smo da se povećaju izdvajanja dispanzeru za žene, ali u Fondu nije bilo saglasnosti pa smo odlučili da ne ugovaramo nešto što šteti funkcionisanju bolnice - rekao je Dodik i istakao da su dodatni problem predstavljali i lijekovi na recept, budući da se bolnica opterećuje za sve ono što njeni ljekari propišu iznad prekoračenja medikamenata na recept.

Dodik navodi da je bolnica Domu zdravlja u Gradišci ponudila mogućnost poslovno-tehničke saradnje, ali da još ništa nije dogovoreno.

- Bolnica je imala registrovan jedan tim na tih 7.700 žena, a u ambulanti je svaki dan usluge pružao jedan ginekolog, a ne svi zaposleni specijalisti u toj oblasti. Oni su se stalno mijenjali. Jedno od mogućih rješenja je da naši ljekari ubuduće pružaju usluge pacijentkinjama, istim tim koje su i bile registrovane kod nas, ali u prostorijama Doma zdravlja - naglasio je Dodik.

I u Fondu zdravstva naglašavaju da bi usluge zdravstvene zaštite koje spadaju u primarni nivo, uključujući i oblast ginekologije, po pravilu trebalo da pružaju zdravstvene ustanove primarnog nivoa, poput domova zdravlja, a ne bolnice. Međutim, da bi obezbijedili bolju dostupnost zdravstvenih usluga, u sredinama gdje je to bilo neophodno, u Fondu naglašavaju da su ginekološke usluge primarnog nivoa ugovarali sa bolnicama u Gradišci, Prijedoru i Nevesinju.

- Bolnici Gradiška za te usluge mjesečno plaćamo nešto više od 10.000 maraka, odnosno ugovoreni godišnji iznos za 2024. godinu je 123.000 KM. Inače, ugovoreni iznos sredstava zavisi upravo od broja registrovanih, nezavisno od toga koliko je žena koristilo usluge - rekli su u Fondu u pojasnili da u ginekološke usluge primarnog nivoa spadaju, između ostalog, prvi i kontrolni pregled doktora specijaliste, uzimanje brisa za papa test, priprema i očitavanje testa, kolposkopija, ultrazvučni pregled, tuširanje grlića materice i uzimanje vaginalnog brisa.

Naglasili su da pacijentkinje koje su bile registrovane kod ginekologa u Bolnici Gradiška mogu da se registruju kod ginekologa u drugim ustanovama koje sa Fondom imaju potpisan ugovor za ovu oblast.

- Izbor ginekologa, kao i porodičnog doktora i pedijatra, nije uslovljen mjestom prebivališta i osiguranici mogu da se registruju u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi, javnoj ili privatnoj, koja ima ugovor s nama. Redovan period za promjenu ili izbor ljekara je u toku i traje do kraja oktobra - podsjetili su u Fondu.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić smatra da je nedopustivo da bolnica prestane da obavlja ginekološke preglede jer, kako tvrdi ima uslove i kadrove. On je naveo da je nadležnima uputio dopis u kojem traži da ova odluka bude preispitana.

Javni poziv

U Fondu zdravstva kažu da svake godine sprovode javni poziv za zdravstvene ustanove koje imaju mogućnost da se prijave za pružanje usluga za narednu godinu u oblasti porodične medicine, pedijatrije i ginekologije.

- Ne možemo uticati na to da li će neka ustanova biti zainteresovana da pruža usluge osiguranicima. Neznatan je broj slučajeva da se ustanove koje inače imaju ugovor ne prijave za ugovaranje određene djelatnosti. Na primjer, sada se dvije privatne ustanove iz Novog Grada i Bijeljine nisu prijavile da pružaju usluge ginekologije u 2025. godini - rekli u Fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana