Region i dalje pod uticajem vrelog afričkog talasa, evo kada možemo da očekujemo zahlađenje

Tanjug
Region i dalje pod uticajem vrelog afričkog talasa, evo kada možemo da očekujemo zahlađenje

BEOGRAD - U svim zemljama regiona i danas su na snazi upozorenja od visokih temperatura usljed vrelog afričkog talasa koji danima traje, a izgledan kraj i zahlađenje se mogu očekivati tek za desetak dana.

Prognozirane temperature vazduha su od 35 do 40 stepeni, a i temperatura mora je visoka i kreće se od 24 do 27 stepeni Celijusa. Lokalno je i za danas najavljeno nevreme sa grmljavinom i obilnim padavinama, kakvo je sinoć bilo u Osiječko baranjskoj županiji, gdje jak vjetar rušio stabla, pa su intervenisali i vatrogasci.

I u dijelovima BiH danas će, prognoziraju meterolozi, temperatura dostizati do 41 stepen, uglavnom na jugu zemlje, ali će biti i lokalnih pljuskova izolovano.

Temperatura mora u Neumu juče je iznosila 29 stepeni.

Vruće sa temperaturom do 40 stepeni biće danas i u pojedinim dijelovima Crne Gore, na primorju, dok će, prema najavama, u Podgorici biti za stepen dva više.

Temperatura mora je 26 stepeni. UV indeks vrlo visok - 10.

Veoma toplo biće i u Sjevernoj Makedoniji, u pojedinim dijelovima do čak 43 stepena. Meteorolozi upozoravaju na veoma visok UV indeks - 10.

U većini mjesta u Srbiji maksimalne temperature biti u intervalu od 35 do 40 stepeni Celzijusa i uz tropske noći u urbanim sredinama.

U cijeloj zemlji na snazi je crveni meteo-alarm, koji označava vrlo opasno vrijeme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana