Željka Cvijanović posjetila Šumarski fakultet

Srna
Foto: Srna

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Šumarski fakultet Univerziteta u Banjaluci važna visokoškolska ustanova za Republiku Srpsku, te da u okviru privrede i privrednog sektora ovaj fakultet zauzima veoma značajnu poziciju.

Cvijanovićeva, koja je prisustvovala svečanoj akademiji povodom 29 godina rada Šumarskog fakulteta, rekla je da je zadovoljna činjenicom da postoje dobri rezultati u radu ove visokoškolske uistanove, te da se privodi kraju veliki projekat koji će podrazumijevati preseljavanje fakulteta u novu zgradu, što će stvoriti bolje uslove za rad nastavnog kadra, studenata i sve ambiciozne planove koje ovaj fakultet ima.

"Ono što me čini srećnom jeste činjenica i da je ovaj fakultet ušao intenzivno i u fazu internacionalizacije određenih aktivnosti, međunarodne saradnje, ali isto tako da u okviru naše privrede i privrednog sektora ovaj fakultet zaista zauzima veoma važnu poziciju", izjavila je Cvijanovićeva novinarima.

Cvjanovićeva je čestitala uspješan rad ove visokoškolske ustanove rukovodstvu, nastavnom kadru i studentima fakulteta.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i inmormaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da ovaj fakultet bilježi sve uspješniji rad, te da ima veliki potencijal koji se vidi kroz saradnju sa privredom Republike Srpske.

"Šume su jedan od najvećih resursa Republike Srpske. U okviru naučnog potencijala koji imamo u ovoj visokoškolskoj ustanovi potrebno je da damo odgovore na određena goruća pitanja iz ove oblasti, prije svega u vezi sa klimatskim promjenama koje su jedna od globalnih tema", istakao je Rajčević.

On je rekao da je razgovarao sa menadžmentom Šumarskog fakulteta o tome kako da se stvori kompletno novi eko-sistem oko samog fakulteta.

Rajčević očekuje da će izgradnjom novih smještajnih kapaciteta Šumarskog fakulteta u Banjaluci dodatno biti unaprijeđen rad ove visokoškolske ustanove, što će doprinijeti boljoj afirmaciji naučnika i autora koji dolaze sa ovog fakulteta.

Rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin rekao je da je ova visokoškolska ustanova izrasla u značajnu članicu Univerziteta u Banjaluci po kompetentnim nastavnim i kadrovskim resursima.

"Šumarski fakultet se ističe po učešću u međunarodnim projektima. Nastavnici i saradnici ovog fakulteta svoja istraživanja publikuju u međunarodnim referentnim časopisima, jer na taj način postaje vidljiv Šumarski fakultet i Univerzitet u Banjaluci", istakao je Gajanin.

On je rekao da će rukovodstvo banjalučkog Univerziteta nastaviti da podržava ovaj fakultet u jačanju kadrovskih resursa, navodeći da su u ovoj godini u akademsku zajednicu na Šumarskom fakultetu primljena tri nova saradnika koji su bili najbolji na raspisanim konkursima.

Dekan Šumarskog fakulteta u Banjaluci Marijana Kapović Solomun očekuje da će ovaj fakultet iduće godine biti preseljen u nove prostorije u okviru kampusa banjalučkog Univerziteta, gdje će Šumarski fakultet konačno dobiti svoju zgradu u kojoj će imati prostorne i smještajne kapacitete.

"Šumarski fakultet u Banjaluci tokom 29 godina rada osposobio se kadrovski. Uz veliku podršku Vlade Republike Srpske, resornog ministarstva i rektora banjalučkog Univerziteta ova visokoškolska ustanova biće preseljena u nove prostorije", istakla je Solomunova.

Ona je navela da je danas Šumarski fakultet u Banjaluci promovisao 54 diplomirana inženjera šumarstva i mastera šumarstva, a uručene su nagrade za zaslužne pojedince i institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana