“Željeznice” uduplale gubitak!

Marijana Miljić Bjelovuk
“Željeznice” uduplale gubitak!

Banjaluka - “Željeznice RS” (ŽRS) 2023. godinu završile su sa gubitkom od 40,87 miliona maraka, što je skoro duplo više u odnosu na godinu ranije kada je minus na računu tog preduzeća iznosio 22,60 miliona.

Navedeno je to u finansijskom izvještaju o poslovanju ovog javnog preduzeća koji je objavljen na Banjalučkoj berzi u kojem stoji i da je akumulirani gubitak na kraju 2023. godine dostigao iznos od 277,88 miliona maraka.

Ukupni prihodi ŽRS značajno sa pali lani i to sa 66,79 miliona maraka koliko su iznosili 2022. godine na 54 miliona koliko su evidentirani na kraju 2023. godine.

U tom domenu zabilježen je pad prihoda od pruženih usluga kako na domaćem tako i na inostranom tržištu.

Kada je riječ o rashodima oni su na kraju prošle godine iznosili 96,22 miliona maraka i povećani su u odnosu na godinu ranije kada su “težili” 91,06 miliona.

Najviše novca kao i do sada preduzeće je izdvojilo za troškove plata, naknada plata i ostalih ličnih primanja. Izdaci za te namjene takođe su povećani u odnosu na 2022. godinu.

- Za ove troškove lani je otišlo 45,77 miliona maraka, a godinu ranije 41,85 miliona - navedeno je u finansijskom izvještaju.

Sa druge strane, smanjen je i prosječan broj zaposlenih po osnovu stanja na kraju mjeseca u “Željeznicama RS”. Prema tim podacima, “Željeznice” lani su imale 1.903 radnika, a godinu ranije 1.964 zaposlena.

Dugoročne obaveze prema presjeku stanja na kraju prošle godine ovog javnog preduzeća bilježe pad, dok kratkoročne sa druge strane imaju tempo rasta.

- Dugoročne obaveze ŽRS na kraju 2023. iznosile su 61,28 miliona maraka i manje su za 6,35 miliona u odnosu na kraj 2022. godine - stoji u finansijskom izvještaju.

Kada je riječ o kratkoročnim obavezama one su na kraju 2023. težile  275,95 miliona maraka i veće su za 7,57 miliona maraka u odnosu na stanje krajem 2022. godine.

ŽRS se trenutno nalaze u procesu restrukturisanja koji je počeo 2017. godine, odnosno kada je Svjetska banka u decembru te godine odobrila kredit za taj projekat u iznosu od 51,3 miliona evra. Rok za završetak restrukturiranja do sada je u više navrata pomjeren, a kao posljednji rok za završetak tog posla određen je kraj 2024. godine.

- Nakon što smo završili sa procjenom imovine sada slijedi procedura pretvaranja duga u kapital. Time bi trebalo da bude i završena sva priča u vezi sa restrukturiranjem ovog javnog preduzeća - kazao je ranije “Glasu” direktor “Željeznica” Slađan Jović i dodao da bi proces restrukturiranja nakon više pomjeranja rokova trebalo konačno da bude završen krajem ove godine. Do tada bi, naglašava Jović, u sklopu ŽRS trebalo da budu osnovana i tri posebna zasebna preduzeća, odnosno za prevoz putnika, kargo i infrastrukturu.

Imovina

Slađan Jović rekao je da je u sklopu restrukturiranja “Željeznica” imovina tog javnog preduzeća procijenjena na 300 miliona maraka.

- To je prvi put da su procjenitelji izašli na teren od kada je osnovano ovo javno preduzeće od 1992. godine i utvrdili koliko ono zaista vrijedi -  rekao je Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana