Zelenović: Odvojiti topli obrok i regres od osnovne plate

Srna
Foto: gs

TESLIĆ - Predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske Branko Zelenović rekao je da topli obrok i regres treba odvojiti od osnovne plate u javnom sektoru zbog čega su potrebne izmjene postojećeg zakona o platama.

Zelenović je rekao novinarima da kao član interesorne radne grupe zastupa i upravu i javne službe u pregovorima sa Vladom Republike Srpske u vezi sa povećanjem plata, a cilj je da se spriječe odlasci ljudi sa ovih prostora.

On je zadovoljan što se odustalo od zakonske odredbe koji je predviđao omjer od tri zaspolena službenika na 1.000 stanovnika, ali je upozorio da to načelnici i gradončelnici ne smiju zloupotrijebiti nepotrebnim i prekobrojnim zapošljavanjem. Zelenović je naveo da je ova sindikalna organizacija u Tesliću organizovala dvodnevnu radionicu za članove organa i predsjednike Sindikalnih organizacija, o radnoj verziji zakona o statusu funkcionera u organima lokalne samouprave, zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o službenicima i namještenicima u organima lokalne samouprave, kao i o Posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave.

Zadovoljan je što je na radionici i predsjednik radne grupe na donošenju ovih zakona Slavica Lukić ispred Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, radionica se organizuje u okviru projekta "EU za civilno društvo", kojeg finansira delegacija EU u BiH, a koji pruža tehničku podršku u jačanju dijaloga između socijalnih partnera u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana