Zdravstvene ustanove dodatno jačaju prvu liniju

Danijela Bajić
Zdravstvene ustanove dodatno jačaju prvu liniju

BANjALUKA - Zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj tokom pandemije virusa korona zaposlile su 700 medicinara, a zbog pogoršanja epidemiološke situacije pojedine bolnice i domovi zdravlja krenuli su u novu potragu za dodatnim kadrom.

Ljekari, medicinske sestre i tehničari nalaze se na prvim linijama borbe protiv virusa korona već mjesecima, a s obzirom na sve veći broj zaraženih "kovidom 19", pojedine zdravstvene ustanove odlučile su da angažuju još radnika, kako bi bili sigurni da će svi pacijenti dobiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS bolnicama i domovima zdravlja na raspolaganju je više od 1.600 nezaposlenih medicinara.

- Na evidenciji nezaposlenih zaključno sa 28. oktobrom bilo je 1.552 medicinskih tehničara i 77 ljekara - kazali su u Zavodu.

Prema njihovim podacima, od 19. marta do 28. oktobra iz zdravstvenih ustanova stiglo je 197 zahtjeva za angažovanje medicinara sa evidencije nezaposlenih, a u ovom periodu posao su dobila 702 zdravstvena radnika.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice "Srbija" Nebojša Šešlija rekao je za "Glas Srpske" da je ova zdravstvena ustanova u potrazi za desetak medicinskih tehničara.

- U deficitu smo sa kadrom, jer je određen broj zaposlenih zaražen ili u izolaciji zbog kontakta sa pozitivnim osobama na "kovid". Što se tiče ljekara, konkurs za specijaliste je otvoren i svi zainteresovani mogu da se prijave. I proteklih mjeseci ko god se javio od medicinara kod nas je dobio posao - istakao je Šešlija.

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić kaže da će narednih dana održati sastanak sa rukovodiocima odjeljenja te će na osnovu toga odlučiti da li će angažovati dodatni kadar i koji.

- Određen broj zaposlenih koji je u samoizolaciji i izolaciji trebalo bi da se vrati idućih dana pa ćemo vidjeti sa koliko ljudi raspolažemo - kazao je Marić za "Glas Srpske" i dodao da je i prethodnih mjeseci ova zdravstvena ustanova po potrebi angažovala medicinare sa biroa.

Imajući u vidu epidemiološku situaciju direktorica Doma zdravlja Prijedor Slavica Popović kaže da će i ova zdravstvena ustanova u narednom periodu imati potrebu za pojačanjem.

- Zbog virusa korona i u prethodnim mjesecima smo zapošljavali nove radnike. Bilo je tu i medicinskog i nemedicinskog kadra - kazala je Popovićeva.

Zbog sve većeg broja oboljelih od virusa korona i opasnosti da u slučaju dodatnog pogoršanja epidemiološke situacije kapaciteti zdravstvenih ustanova ne uspiju da zadovolje potrebe građana, bijeljinski Dom zdravlja donio je odluku da angažuje sve ljekare koji su na evidenciji Biroa za zapošljavanje na području regije.

 

Upražnjena mjesta

Direktor Doma zdravlja Doboj Slavko Kovačević kaže da je, što se tiče kadra, situacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi zadovoljavajuća.

- Za sada nema potrebe za angažovanjem novih radnika. Na posljednjem sastanku sa kolegama zaključeno je da trenutno raspolažemo sa dovoljno kadra. U prethodnim mjesecima smo popunjavali upražnjena mjesta, zbog odlaska zaposlenih u penziju ili na druga radna mjesta - kazao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana