Zdrave zube ima samo petina djece

Jovana Ivanović
Zdrave zube ima samo petina djece

BANjALUKA - Sistematski stomatološki pregledi budućih prvačića u Banjaluci i Bijeljini pokazali su da tek petina mališana ima zdrave zube, dok ostale, osim karijesa, sve više muči i zapaljenje desni, odnosno gingivitis, zbog čega zubari apeluju na roditelje da povedu više računa jer je neredovna higijena najčešći uzrok oboljenja.

Prema podacima Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja Banjaluka, tokom sistematskih pregleda djece za upis u prvi razred osnovne škole pregledano je 687 djece, od čega su kod samo 125, odnosno 18,2 odsto utvrđeni zdravi mliječni zubi.

- Analizom sistematskih pregleda utvrdili smo da čak 562 djece ima karijes mliječnih zuba, odnosno 81,8 odsto. Prosječan broj karioznih zuba po djetetu je 5,1. To je izuzetno loš rezultat - upozorio je načelnik ove službe Zoran Gvozden.

Dodao je da je utvrđeno da 67,25 odsto djece imaju makar jedan stalni zub.

- Ono što nikako nije dobro u ovom uzrastu je to da je evidentirano čak 89 karioznih stalnih zuba, odnosno “šestica” - naveo je Gvozden.

On je istakao da roditelji nemaju dovoljno znanja o značaju zdravlja mliječnih zuba za sveukupno zdravlje.

- Ne možemo biti zadovoljni ni oralnom higijenom mališana. I ovdje roditelji imaju izuzetno važnu ulogu. Naime, djeca uzrasta do šest godina još nemaju dovoljno razvijene motoričke sposobnosti da sama održavaju oralnu higijenu na pravilan način. Djecu obavezno treba pustiti da sama stvaraju naviku o pranju zuba, ali roditelji moraju kontrolisati način i učestalost pranja zuba - objasnio je Gvozden.

Alarmantni su podaci i iz Službe preventivne, dječije i opšte stomatologije Doma zdravlja Bijeljina, gdje od 552 pregledanih budućih prvačića 428, odnosno 77 odsto ima neko oboljenje zuba.

- Kod šestogodišnjaka je, pored karijesa koji je najzastupljeniji i njegovih komplikacija, zapaljenja i izumiranja zubne pulpe te gubitka zuba, prisutna i pojava oboljenja desni, odnosno gingivitis koji se javlja kao posljedica loše oralne higijene. Jedan od pokazatelja opšteg stanja zdravlja organizma je stanje zdravlja usne duplje i zuba, i taj podatak treba dodatno da nas zabrine i upozori - rekla je za “Glas” specijalista preventivne i dečije stomatologije Jelena Živanović.

Dodala je da je na osnovu pregleda i broja djece sa oboljenjima zuba evidentno da je oralna higijena loša.

- Karijes je porodično oboljenje i kao što se bakterije koje prouzrokuju karijes prenose sa roditelja na djecu, tako se nasljeđuju i loše navike koje se tiču ishrane i oralne higijene - navela je Živanovićeva.

Ništa bolja situacija nije ni kada je riječ o mališanima u Gradišci. U dječjoj stomatološkoj ambulanti Doma zdravlja u tom gradu rekli su da je pregledima ustanovljeno da više od polovine šestogodišnjaka ima kariozne zube.

- Prilično je loše stanje kada je u pitanju zdravlje zuba kod djece. Više od polovine pati od oboljenja zapaljenih desni, a uzrok je neredovna higijena - rekla je specijalista dječje stomatologije Mirjana Tošić.

Strah

Kada je riječ o strahu od stomatologa, Zoran Gvozden ističe da djeca, generalno, imaju strah od nepoznatog.

- Da bi se taj strah razbio, prve posjete stomatologu moraju biti bez intervencije u kojoj će dijete upoznati svog stomatologa, stomatološku sestru i upoznati se sa aparaturom u ordinaciji. Ukoliko prva posjeta stomatologu bude uslovljena bolom zuba, naravno da će dijete percipirati posjetu stomatologu kao nešto neprijatno - objasnio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana