Završetak "Dana Srbije u Republici Srpskoj" uz film "Heroji Halijarda"

GS
Završetak "Dana Srbije u Republici Srpskoj" uz film "Heroji Halijarda"

ZVORNIK - Prikazivanjem filma "Heroji Halijarda" Radoša Bajića večeras je u Zvorniku završen program manifestacije "Dani Srbije u Republici Srpskoj".

Manifestacija je počela 3. oktobra kada su instruktori Nacionalnog ansambla "Kolo" iz Srbije organizovali radionicu "Kolova dječija kolonija", u koju su uključili oko 40 djece zvorničkog Kulturno-umjetničkog društva "Sveti Sava" pripremajući sa njima jedan dio koreografije igara iz Šumadije.

"Dani Srbije u Republici Srpskoj" nastavljeni su 10. oktobra u zvorničkom Domu omladine projekcijom filma "Marš na Drinu" Živorada Žike Mitrovića.

U okviru ove manifestacije, na repertoaru su bili i filmovi "Ime naroda" Darka Bajića, "Kralj Petar" Petra Ristovskog, "Dara iz Jasenovca" Predraga Antonijevića, "Ruski konzul" Miroslava Lekića i "Oluja" Miloša Radunovića, te dokumentarni filmovi "Pećka patrijaršija", "Gračanica" i "Visoki Dečani".

U zvorničkoj Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci otvorena je izložba "Jezik je hraniteljica naroda" iz kolekcije beogradskog Narodnog muzeja Vuka Stefanovića Karadžića i Dositeja Obradovića.

Koautori ove izložbe bile su Elijana Gavrilović i Marina Pejović iz Beograda.

Direktor Narodne biblioteke i muzejske zbirke Nega Stjepanović rekla je otvarajući ovu izložbu da je to sjajna priča o jeziku koji predstavlja kulturni i nacionalni identitet srpskog naroda sa jedne i druge obale Drine.

Direktor Doma omladine Zvornik Đorđe Deurić ocenio je večeras da je manifestacija "Dani Srbije u Republici Srpskoj" izazvala veliko interesovanje građana koji su tokom njenog trajanja, odnosno prisustvujući filmskim projekcijama, pokazali da podržavaju sadržaje koji doprinose većem povezivanju naroda Republike Srpske i Srbije.

Deurić je istako da je filmskim projekcijama prisustvovao veliki broj građana bez obzira što je većina od navedenih filmova i ranije bila na repertoaru Doma omladine, naglašavajući da će svaki put, kada se budu ove i druge manifestacije organizovale, Zvornik biti jedan od ponosnih domaćina.

Ova tradicionalna manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana