Završeni "Dani Rusije u Srpskoj"

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - Festival "Dani Rusije u Republici Srpskoj" završeni su razgovorom organizatora i učesnika manifestacije o srpsko-ruskim duhovnim vezama u prepunoj sali u Banjaluci, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa banjalučkog Jefrema i besjedom protojereja Dragana Maksimovića, starješine banjalučkog Hrama Hrista Spasitelja.

"Dani Rusije u Republici Srpskoj" završeni su sinoć pričom Ranka Gojkovića, Ine Carjove i Milane Babić o srpsko-ruskim duhovnim vezama, uz srpsku i rusku himnu i vaskršnji tropar," naveli su iz Književnog udruženja "Susret" Trebinje, organizatora festivala.

Iz Udruženja napominju da je manifestacija zatvorena molitveno i saborno, prigodno istorijskom trenutku, upravo kako je i počela.

"Na kraju festivala razgovaralo i o misiji ruskog i srpskog roda na zemlji, njihovom služenju otačastvu i Gospodu, te Božjim promislu, nebeskim i ljudskim sadejstvu - kada nešto treba da se desi", navedeno je u saopštenju.

Trodnevni festival "Dani Rusije u Republici Srpskoj" održan je u Banjaluci od 18. do 20. maja radi proširenja saradnje Rusije i Republike Srpske i kako bi se predstavila dostignuća u oblasti kulture, nauke i obrazovanja, istorije, duhovnog i moralnog vaspitanja i iskustva u jačanju nacionalnog jedinstva u višenacionalnoj i multireligioznoj Ruskoj Federaciji.

Festival je organizovalo Književno udruženje "Susret" Trebinje, uz podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Predstavništva Srpske u Ruskoj federaciji, Ambasade Rusije u BiH, Fondacije za podršku javnoj diplomatiji "A.M. Gorčakov" i Ruskog doma u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana