Završena obuka spasilačkih timova

Srna
Foto: srna

SARAJEVO - U saradnji sa Ministarstvom bezbjednosti u Savjetu ministara i Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju (TIKA), na Igmanu su održane obuke za potrage i spasavanja u prirodi i urbanim sredinama za spasilačke timove koji djeluju u BiH.

Obuku je završilo 55 spasilaca iz Uprave Civilne zaštite Republike Srpske, Federalne uprave civilne zaštite, te gorskih službi spasavanja Foča, Jahorina, Brčko distrikt i Federacije BiH, koji su usvojili jedinstvene standarde i metode za spašavanje unesrećenih.

Ceremoniji uručenja sertifikata, uz polaznike i instruktore obuke, prisustvovao je ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin, šef Odsjeka za strukturu i obuku u Ministarstvu bezbjednosti Samir Huseinbašić i Koordinator kancelarije TIKA za Sarajevo Muhamed Unal, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara. Girgin je istakao da je ova obuka primjer kako se službe mogu osposobiti za hitno reagovanje u slučaju potrebe.

On je dodao da Turska, koja se takođe suočava sa prirodnim nesrećama, želi da podijeli iskustva i znanja koja mogu biti od velike koristi spasilačkim službama i ljudima koji žive u BiH. Huseinbašić je zahvalio Turskoj za kontinuiranu podršku jačanju kapaciteta BiH za odgovor na nesreće.

On je najavio da će Ministarstvo nastaviti da unapređuje odnose sa partnerskim državama i organizacijama, te da koordinira dodatne specijalističke obuke spasilaca na svim nivoima u BiH. Protokolom koji je potpisan između Ministarstva bezbjednosti i Agencije TIKA, od 25. oktobra do 6. novembra predviđena je obuka za edukatore potrage i spašavanja u prirodi, te osnovna obuka za potragu i spašavanje u urbanim sredinama za spasilačke timove u BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana