Završen projekat zamjene kotlova za grijanje tri škole

Srna
Završen projekat zamjene kotlova za grijanje tri škole

PRNjAVOR- Osnovna škola "Branko Ćopić", Gimnazija i Centar srednjih škola "Ivo Andrić" u Prnjavoru, od ove zimske sezone grijaće se na pelet, nakon što je završen projekat zamijene kotlova, vrijedan 470.000 KM, koji su pomogli republičke institucije i opština.

Zamijenjena su dva kotla od po 750 kilovata na ugalj sa tri nova od 450 kilovata na pelet.

Dario Agostini, direktor preduzeća "Topling" iz Prnjavora koje je bilo izvođač radova, naglaio je da su za grijanje škola obezbijeđene potrebne količine peleta, iako je situacija sa nabavkom ovog energenta na tržištu nepovoljna.

Agostini je napomenuo da su stari kotlovi na ugalj bili najveći zagađivač u gradu i zahvalio donatorima za podršku projektu i njegovu realizaciju.

Direktor Osnovne škole "Branko Ćopić" Jasmina Malešević kaže da je pelet nabavljen na vrijeme i da roditelji nemaju razloga za brigu.

"Učenici će tokom zimske sezone biti u toplim učionicama. Naša škola je ove godine dobila i status `eko škole` što znači da ćemo osim kvalitetnijeg grijanja imati i zdraviji, čistiji vazduh u gradu" , pojasnila je Maleševićeva.

Direktor Centra srednjih škola "Ivo Andrić" Suzana Švraka rekla je da je zamjenom kotlova riješen dugogodišnji problem tri škole, ali i zagađenja vazduha zbog korištenja uglja.

Završetku radova u kotlovnici prisustvovao je i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš koji je istakao da će se na ovaj način pojednostaviti zagrijavanje u školama, a da se istovremeno korištenjem peleta povećava zaštita životne sredine, što je bio i primarni cilj cijelog projekta.

Tomaš je zahvalio Vladi Republike Srpske, Ministarstvu prosvjete i kulture i ministru za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenki Golić koji su obezbijedili 470.000 KM za zamjenu kotlova, kao i izvođaču radova preduzeću "Topling" iz Prnjavora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana