Završen 3. Internacionalni i interdisciplinarni kongres dječje i adolescentne psihoterapije "THINK ABOUT YOUth"

G.S.
Završen 3. Internacionalni i interdisciplinarni kongres dječje i adolescentne psihoterapije "THINK ABOUT YOUth"

BHIDAPA-EAPTI (Evropski Akreditovani Psihoterapijski Trening Institut za Integrativnu Psihoterapiju) je od 3. do 6. oktobra 2024. organizirao 3. Internacionalni i interdisciplinarni kongres dječje i adolescentne psihoterapije pod nazivom „Refleksija komunikacije i odnosa na zdravlje djece, mladih i obitelji: terapijski pristupi". Ovaj značajan događaj održan je u partnerstvu s UNICEF-om kao glavnim partnerom Kongresa, Federalnim ministarstvom zdravstva i Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), te u saradnji s mnogim domaćim i međunarodnim institucijama i organizacijama.

 

Kongres je okupio više od 40 vodećih stručnjaka iz različitih oblasti, uključujući psihijatriju, psihoterapiju, psihologiju, medicinske nauke, pravo, obrazovanje i socijalni rad. Među učesnicima su bili i predstavnici institucija, instituta, nevladinih organizacija i organizacija mladih iz 23 zemlje, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Sloveniju, Nizozemsku, Kinu, Englesku, Španiju, Kanadu, Australiju, Novi Zeland, Belgiju i druge.

Učesnici su imali priliku prisustvovati na preko 30 plenarnih predavanja, 11 okruglih stolova, 7 simpozija, te 39 oralnih prezentacija, praktičnih radionica i poster prezentacija. Ovaj bogat program omogućio je razmjenu znanja, iskustava i najboljih praksi, sa fokusom na unapređenje mentalnog zdravlja djece, mladih i njihovih obitelji.

U četiri tematska dana, razgovaralo se o povezanosti agresije i empatije, oblicima zlostavljanja i zanemarivanja i uticaj na pojedinca i društvo, transgeneracijskoj i intergeneracijskoj traumi i razvoju djeteta, obitelji i društva, rezilijentnosti i mentalizaciji, migracijama, odgojno-obrazovnim,  zdravstvenim,  socijalnim i pravnim pristupima, terapijskim metodama usmjerenim na rast i razvoj djece, mladih i obitelji, etici psihoterapije i terapijskih pristupa u komunikaciji i odnosima te primjerima dobre prakse, istraživanjima i inovativnim intervencijama. O radovima pročitajte u publikaciji BHIDAPE na linku https://congress.bhidapa.ba/bs/publikacije/

Kongres je organiziran u pravi čas, obzirom na neophodnost razgovora i promocije mentalnog zdravlja djece i mladih u BiH, regionu i svijetu. Kongres je bio i mjesto i vrijeme profesionalnog i ljudskog povezivanja, osnaživanja, razmjene iskustva i znanja. Usklađeno smo djelovali sa akcijskim planom  Svjetske zdravstvene organizacije do 2030, strategijom UNICEF-a do 2025, i UN-ovim ciljevima održivog razvoja. Kongresna brošura na linku: https://congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2024/03/Brosura_THINK-ABOUT-YOUth.pdf.

Važnim nalazimo razgovarati i podizati svijest o suradnji stručnjaka, aktivizmu, razvoju inovativnih i integrativnih terapijskih pristupa i oslanjanje na globalne promotivne i preventivne smjernice, koje sve omogućavaju stvaranje zajedničkih, sveobuhvatnih strategija podrške djeci, mladima i struci.

12 zaključnih tačaka kongresa se tiču važnosti integracije različitih sektora i stručnjaka, te osnaživanja mladih u procesu donošenja odluka koje utiču na njihovo zdravlje i dobrobit, i to po temama vezanim za  interdisciplinarni pristup i orijentiranosti profesije, proaktivan odnos intersektoralne suradnje, uključivanja mladih, razvijanja standardiziranih i usklađenih globalnih strategija, kontinuirane edukacije stručnjaka, razvijanja međunarodne suradnje, osvještavanja nenasilja, mentalnog zdravlja pokapajućih profesija, pravne zaštite, suradnje partnerstva sa širom i lokalnom zajednicom.

A sve to zato što je zdravlje djece i mladih naša zajednička odgovornost, i zato što smo mi predani kreiranju održivih promjena za brižniju, svjesniju, obrazovaniju i sigurniju zajednicu, gdje smo skupa sa drugima, osnažujući aktivisti. Naša je namjera istražiti i raspraviti kako se ovi aspekti reflektiraju kroz obrazovni, socijalni, zdravstveni i pravni okvir, s ciljem identifikacije sveobuhvatnih strategija i rješenja koja mogu doprinijeti poboljšanju kvalitete života djece, mladih i obitelji.

Posebno smo ponosni na Internacionalni Odbor mladih iz World Vision BIH i BiHIDAPA-e, s kojima smo predstavili i potpisali Sarajevsku Deklaraciju mentalnog zdravlja djece i mladih, EIATSCYP kojom ćemo gledati na načine implementacije iste, sa fokusom na unapređenje zdravlja djece i mladih kroz međusektorsku saradnju, jačanje mentalnog zdravlja i podršku porodicama, uz kontinuirano praćenje rezultata.

Za više informacija o Zaključcima kongresa i Sarajevskoj deklaraciji, posjetite link: https://congress.bhidapa.ba/bs/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana