Zatvorenike nema ko da liječi

Marijana Miljić Bjelovuk
Foto: Arhiva

SARAJEVO - Sa nedostatkom potrebnog broja ljekara, ali i odgajatelja susreće se Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, koji je poznat i kao “Alkatraz”.

U to su se uvjerili članovi Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH. 

U izvještaju o radu Nezavisne komisije za prošlu godinu, koji će se naći pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta BiH na sjednici koja je zakazana za 21. maj, navedeno je su članovi pomenute komisije imali jednu najavljenu posjetu prošle godine Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH koji se nalazi u Vojkovićima.

Tom prilikom uvjerili su se da je pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta predviđeno tri ljekara u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, ali da je zaposlen samo jedan. 

- Na četiri-pet konkursa za prijem ljekara koje je Zavod raspisivao niko se nije javio. Specijaliste angažuje po potrebi i na osnovu po ugovoru o djelu. Sa druge strane, ambulanta u zatvoru opremljena je potrebnom opremom u šta smo se i uvjerili - navedeno je i izvještaju Nezavisne komisije. 

Dodali su i da u Zavodu postoji i stomatološka ordinacija sa stalno zaposlenim stomatologom i medicinskom sestrom. 

- Što se tiče odgajatelja obaviješteni smo da je i dalje jedan odgajatelj angažovan na 50 zatvorenika. To je, prema informacija nadležnih iz zatvora, veliki problem, ali tvrde da nemaju mogućnost zapošljavanja novih odgajatelja - stoji u izvještaju Nezavisne komisije. 

Kada je riječ o radnookupacionom tretmanu i resocijalizaciji zatvorenika, članovi komisije informisani su da je određeni broj zatvorenika angažovan u kuhinji, pekari te u vešeraju, ali da nema uslova da se radno angažuju svi koji to žele. 

- Zavod ima i pet radionica (hala). U jednoj je zavodski vešeraj u kojem su zaposleni zatvorenici, a ostale su iznajmljene različitim proizvodnim firmama zajedno sa zatvorenicima kao radnom snagom - stoji u dokumentu koji će se naći pred poslanicima Parlamenta BiH.

Na kraju su članovi Nezavisne komisije obavili i razgovore sa pojedinim zatvorenicima te napisali i preporuke Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera. 

Tako je, između ostalog, nadležnima u zatvoru u Vojkovićima savjetovano da u kontinuitetu raspisuju javne konkurse za prijem ljekara, ali i da na obrascu na kojem zatvorenici i pritvorenici naručuju lijekove razdvoje vitamine i suplemente od onih lijekova koji su na esencijalnoj listi.

Zatvor u Vojkovićima najveća je ustanova tog tipa u BiH, a u njemu kazne dugogodišnje robije služe osuđenici Suda BiH. Smješten je na 24.000 kvadratnih metara te podijeljen u paviljone.

Uvođenje tajmera 

Nezavisna komisija predložila je Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH da analiziraju i opciju uvođenja tajmera na telefonske govornice koje koriste zatvorenici i pritvorenici. 

-  Tajmer bi automatski prekidao vezu nakon isteka dozvoljenog vremena za obavljanje telefonskog razgovora - stoji u preporukama Nezavisne komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana